Cat de importanta este camera speciala in recuperarea datelor de pe hard-disk

clean room class 100

* partile componente ale unei unitati de stocare sunt atat de sensibile, incat desfacerea si manevrarea trebuie facuta doar de specialisti

Am auzit de multe ori recomandari dintre cele mai ciudate atunci cand vine vorba despre caderea hard-disk-ului si recuperarea datelor despre acestea. Astfel, in vreme ce prietenii ne recomanda apelarea la diverse softuri descarcate online, altii ne spun sa desfacem singuri calculatorul si sa conectam unitatea de stocare la un alt dispozitiv, in speranta ca vom mai gasi ceva pe ea. Ce ne facem insa cand toate acestea nu functioneaza? Ce este de facut atunci cand blocajul de care ne lovim pe neasteptate este cauzat de o defectiune de ordin mecanic? Ne apucam sa desfacem singuri calculatorul? Poate chiar sa desfacem hard-disk-ul?

Daca ar fi sa intrebati din nou un prieten, probabil ca acesta ar fi primul impuls. Daca mergeti insa la un specialist, atunci raspunsul cu siguranta va fi unul negativ. Iar motivul este unul cat se poate de simplu. Desfacerea hard-diskului acasa este supusa unor riscuri care pot face din unitatea dumneavoastra de stocare un produs bun de aruncat la gunoi. Aceasta intrucat platanele care se afla la interior, la fel ca si dispozitivele de scriere si citire a acestora sunt extrem de sensibile la factorii de mediu, astfel incat orice urma de praf sau diferente de temperatura si umiditate pot afecta iremediabil datele inscriptionate pe discurile de scriere.

recuperare date clean room

Pe de alta parte, nu este mai putin adevarat ca, in majoritatea cazurilor in care ne confruntam cu defecte mecanice, unitatea de stocare trebuie desfacuta pentru a putea repara sau inlocui eventuale componente deteriorate. Acest lucru nu se face insa in niciun caz acasa, din motivele enumerate mai sus.

Acasa ori in „clean room”?

Unitatea se desface in camere special amenajate din service-urile de recuperari date, denumite si clean room”. Acestea sunt certificate de institutii specializate si beneficiaza de temperatura si umiditate atent controlate, pentru eliminarea oricaror riscuri in ce priveste contaminarea componentelor de hard-disk. Acestea pot fi afectate de particulele de praf din atmosfera sau de diferentele de temperatura dintre interiorul hard-diskului si mediul in care acesta este desfacut. De asemenea, recuperare date hdd exter/intern poate presupune, inainte de toate, recalibrarea capului de scriere si citire a informatiei, reasezarea platanelor sau stergerea cu atentie a acestora, in cazul in care se constata urme de impuritati sau alte particule straine. Toate acestea necesita un mediu cat se poate de curat si de sigur, fara intructiuni din mediul ambiental exterior.

Mai trebuie facuta precizarea ca manevrarea acestor componente trebuie facuta cu mare delicatete si cu instrumentele potrivite. Acest lucru este cu atat mai necesar, cu cat capul de scriere si citire a datelor este amplasat la o distanta infima fata de platanele hard-disk-ului, de ordinul a doar cativa nanometri. Cele doua parti nu trebuie sa se atinga niciodata, iar cel mai mic contact direct intre ele poate conduce la zgarierea platanelor si pierderea irecuperabila a datelor. Data fiind aceasta diferenta, ne putem imagina ca orice urma de murdarie, de umezeala sau de alte bacterii care se pot dezvolta in interiorul unui hard-disk sunt nepermise, pentru a asigura buna functionare a dispozitivului.

Bookmark and Share

Posteaza un comentariu

Like Box

Din categorii: