Program de recuperare fisiere sterse

Se intampla in anumite cazuri sa stergem din neatentie un folder  sau  un fisier  de pe  hard si apoi sa ne dam seama ca nu trebuia sa facem acest lucru. Partea buna este ca datele pot fi recuperate, partea proasta este ca trebuie sa ai un anumit nivel de cunostinte pentru a putea recupera fisierele de unul singur.

Exista foarte multe programe de recuperare fisiere pe net, iar R-studio este unul din programele care permite foarte multe optiuni de recupearare a fisierelor, folderelor sau partitiilor.

Inainte de a incepe trebuie stabilim care este exact problema pe care o aveti deoarece in funtuie de tipul problemei si solutia poate fi diferita. Voi da exemplu de cateva tipuri uzuale de probleme si solutiile aferente de recuperare a datelor :

CAZUL 1: Am sters un folder sau un fisier de pe Desktop  si apoi am dat Empty Recicle Bin

CAZUL 2: Am formatat partitia D si aveam fisiere importante pe care vreuau sa le recuperez

CAZUL 3:Am reinstalat windows-ul si am repartitionat hardul fara sa-mi copii fisierele de pe D

CAZUL 4:Am formatat un hard cu Quick Format  si vreau sa recuperez datele

CAZUL 5:Am deconectat hardul extern fara sa dau SAFE REMOVE si acum imi vede partia  RAW

Evident ca exista foarte multe tipuri de probleme si de situatii particulare, dar am incercat sa exemplific cele mai intalnite cazuri.

Prima data trebuie instalat programul de recuperare pe care il puteti lua de aici.

ATENTIE : Programul nu trebuie instalat pe partitia de pe care vreti sa recuperati date. Spre exemplu daca ati sters fisiere de pe C instalati programul pe D si invers.

CAZUL 1. Am sters un folder sau un fisier si apoi am dat Empty Recicle Bin

Ce se initampla in momentul in care un fisier este sters? Practic acel fisier ramane fizic pe HDD, dar nu mai este afisat in structura de foldere si de fisiere.

Acum voi sterge in mod deliberat un Folder cu fotografii si apoi dau Empty Recicle Bin , pasul urmator este sa deschid R-Studio si voi vedea hardurile care sunt conectate la calculator. In cazul de fata hardul de pe care am sters eu folderul cu poze este acesta :

recuperare-fisiere1

Browsati acel drive o sa va apara structura de foldere si de fisiere inclusiv folderul pe care l-ati sters doar ca va avea pe el un X rosu. In interiorul folderului veti vedea toate fisierele pierdute, se poate da un dublu click pentru vizualizarea unui fisier si se va deschide cu un viewer de imagini sau un viewer in hex in functie de tipul fisierului care il deschideti.

recuperare-fisiere2

Dupa cum se vede toate fisierele pot fi recuperate, este indicat sa verificati datele inainte de a le extrage. Uneori daca ati gasit denumirea fisierului nu inseamna ca aceste poate fi recuperat. Dupa ce ati verificat fisierele puteti trece la recuperarea lor, selectati folderul sau fisierele pe care doriti sa le extrageti si alege optiunea “recover”

recuperare-fisiere3

Apoi trebuie sa selectacti folderul unde sa extrageti datele, din nou aveti mare atentie sa nu extrageti datele pe aceeasi partitie de pe care le recuperati. Daca nu aveti spatiu unde sa extrageti fisierele recuperate este de preferat sa conectati un hard extern sau un stick pe care sa puneti datele. Mai trebuie sa aveti in vedere ca aceasta versiune de R-studio este DEMO sau TRIAL si nu puteti extrage fisiere mai mari de 64K fara sa achizitionati o licenta , mai multe detalii gasiti pe www.r-studio.com

recuperare-fisiere4

Cam asta este tot ce trebuie sa faceti pentru a va recupera fisierele sterse.

Daca procedura de recuperare vi se pare complicata sau nu vreti sa riscati cumpararea licentei de soft fara sa fiti sigur ca fisierele se vor recupera, este indicat sa apelati la specialisti in domeniu. BIT DATA RECOVERY asigura diagnosticare gratuita pentru orice problema legata de recuperarea datelor, mai multe detalii gasiti pe www.recuperaridate.ro

CAZUL 2: Am formatat partitia D si aveam fisiere importante pe care vreuau sa le recuperez

In cazul de fata folosim acelasi hard pe care avem o partitie de 500GB cu doua foldere, un folder cu documente si mai multe foldere cu poze. Vom formata hardul cu Quick Format si apoi vom incerca sa recuperam aceste doua foldere:

recuperare-fisiere5

Acum hardul dupa formatarea Quick este gol nu mai are pe el nici o data adica am replicat problema de la CAZUL 2, deci trebuie sa incercam sa le recuperam. Deschidem R-studio si prin simpla deschidere nu ne va gasi datele in acest caz, este necesar sa dam o scanare a hardului pentru a ne gasi structura de foldere si de fisiere. Alegem optiunea scan:

recuperare-fisiere6

Va aparea o noua fereastra cu multe optiuni care sunt utile daca le intelegeti, daca nu le intelegeti lasati-le asa cum sunt si dati scan in continuare:

recuperare-fisiere7

In acest stadiu partitia va fi scanata si asta poate sa dureze foarte mult timp, intre 10 de minute si 5 ore in functie de viteza hardului, interfata de conectare, dimensiunea partitiei…. Prin aceasta scanare se incearca reconstructia virtuala a filesistemului( structura de foldere si de fisiere). Dupa finalizarea scanarii veti avea o lista de potentiale partitii identificate dintre care prima optiune va fi cu verde  – Recognized1

recuperare-fisiere8

Trebuie sa dati un dubluclick pe RECOGNIZED1 si veti vedea folderele pierdute :

recuperare-fisiere9

Din acest stadiu trebuie doar sa dati click dreapta pe Root si sa dati extract la fisierele pierdute, in exemplul de fata la folderele DOCUMENTE si FOTO.

In functie de modul in care ati facut formatarea mai exista cateva varinate de rezultat pe care le poate avea un astfel de caz :

-exista posibilitatea ca datele sa nu poata fi recuperate sau sa poata fi recuperate partial

-sa nu se recupereze denumirea folderelor sau datele sa nu poata fi recuperate cu denumirea originala

-sa poata fi recuperate datele  doar pe tipuri de extensii( doc, xls, jpg, pdf, avi, mpg,……)

In oricare din aceste situatii este bine sa verificati si folderul Extra Found Files unde veti avea diverse foldere care s-au pierdut din structura originala de foldere si de fisiere sau veti avea fisierele recuperate pe tipuri de extensii.

In situatia in care rezultatul nu este bun este indicat sa apelati la o firma specializata care foloseste programe profesionale de recuperare a datelor cu care se pot obtine cele mai bune rezultate. In service-ul BIT Data Recovery veti beneficia de experinta unui tehnician care va diagnostica gratuit hardul, stickul sau cardul si ulterior veti primi o cotatie de pret pentru recuperare fisiere.

Am prezentat primele 2 din cele 5 cazuri de recuperare fisiere, urmatoarele 3 cazuri vor fi prezentate in articolele viitoare.

Bookmark and Share

11 Comentarii

 • Am sters din greseala niste poze de pe hard . Am incercat sa le recuperez cu un soft dar nu merge. Le vede, le recupereaza, au header de JPEG, dar nu le pot deschide cu nimic. De ce?

  • Ionut Olariu

   Nu mi-e clar ce intelegi prin “header de JPEG” dar nu conteaza, am inteles ceea ce era esential, ca pozele recuperate sunt invalide.

   Mai poti incerca recuperarea si cu alte soft-uri si daca pozele sunt tot corupte poti sa vii in service-ul BIT Data Recovery, o sa analizam hardul gratuit si ulterior primesti un raspuns care va clarifica daca se mai poate face ceva sau nu in acest caz.

 • nu-mi mai citeste nimic cardul SD. cred ca e stricat .. daca il duc la reparat imi pot recupera cumva pozele de pe el?

  • Ionut Olariu

   In cele mai multe cazuri avem solutie de recuperare dar sunt si cazuri in care datele nu pot fi recuperate, cel mai bine este sa aduceti cardul in service pentru o diagnosticare gratuita.

 • Am formatat hardul si nu miam copiat pozele din el însă după aia soţul a băgat alte foldere cu poze. Se mai pot recupera cele dinainte?

  • Ionut Olariu

   Aici sunt anumite aspecte care pot face diferenta :
   1. depinde de modul in care a fost formatat HDD-ul , spre exemplu dupa un LOW LEVEL FORMAT nu se mai poate recupera nimic, dar asta se face cu programe speciale de formatare, cel mai probabil dumnevoastra ati facut o formatare uzuala in urma careia datele pot fi recuperate
   2. depinde de contitatea de date pe care ati scriso pe HDD dupa formatare, daca ati umplut HDD-ul cu date in mod sigur nu mai poate fi recuperat nimic
   3. depinde de pozitia unde au fost scrise pozele anterioare pe HDD si pozitia unde este scris noul continut pe HDD
   4.depinde de tipul fisierelor pe care le-ati avut( JPG, NEF, CR2, ARW, ….) si cat de fragmentat era filesistemul anterior

   In astfel de cazuri fie incercati dumneavoastra cu soft-ul de mai sus sau cu soft-ul de recuperare pe care il preferati fie veniti in service-ul BIT pentru o analiza profesionala

 • aveam folder salvat pe desktop . am schimbat windows-ul . tot un xp sp3 . se mai poate recupera ceva ? multumesc

 • Nu ai mai revenit cu Cazul3.Eu am schimbat windowsul si am formatat tot hardul.Incerc cu R-Studio si o sa aflu singur daca merge.

  • Ionut Olariu

   Imi pare rau dar am fost cam ocupat, posibil sa poata fi recuperate integral datele de pe partitia secundara si partial datele de pe prima partitie.

 • Cu 2 zile in urma mi’a intrat un virus “crypto” in laptop si mi’a blocat tot ce am… Poze, muzica, filme s.a…. As putea sa le recuperez cumva ????multumesc anticipat

  • Ionut Olariu

   Din pacate nu exista solutie de recuperare pentru aceasta situatie… primele veriuni ale acestui virus au aparut acum 3-4 ani si inca marea majoritate a fisierelor criptate atunci nu pot fi inca decriptate, in mod teoretic ar trebui ca datele sa poata fi recuperate, este doar o chestiune de timp pana va fi gasita o solutie, daca datele sunt importante pe termen lung va recomand sa scoateti hardul din laptop si sa-l pastrati, poate peste 1-2 ani va exista solutie si veti reintra in posesia datelor.

Posteaza un comentariu

Like Box

Din categorii: