Recuperarea datele din fisiere corupte

Recuperare fisiere

Coruperea fisierelor poate fi cauzata de o serie de erori care apar in sistem. In mod normal, atunci cand un fisier devine corupt nu mai poate fi accesat sau se poate pierde definitiv. Inainte de a ajunge la procesul de recuperare a fisierelor corupte trebuie cunoscute cauzele care au dus la aparitia acestor probleme, iar apoi se vor cauta metodele optime prin intermediul carora fisierele respective vor putea fi recuperate intr-o masura mai mica sau mai mare.

Cauze care duc la coruperea fisierelor

Sectoare defecte

Sectoarele sunt divizii ce se gasesc pe un hard disk. Atunci cand un utilizator incearca sa salveze un fisier, computerul cauta un anumit sector de pe hard disk unde va salva fisierul respectiv. In cazul in care calculatorul salveaza fisierul pe un sector deja deteriorat, accesarea acestuia se va face foarte greu sau in unele cazuri chiar deloc.

Un sector poate fi defect din mai multe cauze:

– daune fizice;

– defectiune electrica.

Fisier reticulat sau clustere

In cadrul sistemelor informatice, un “grup” este cea mai mica cantitate de spatiu necesar pentru a stoca un fisier. Fisierele sunt alocate grupurilor individuale, care pot varia de la un sector (512 bytes), la 128 de sectoare (64 kilobytes). Un fisier este reticulat atunci cand doua sau mai multe fisiere au foast alocate in acelasi grup, astfel vor fi corupte toate fisierele salvate pe acelasi cluster.

Infectarea cu virusi

Virusii pot sterge fisierele, infecta memoria claculatorului, schimba etichetele de volum, crea noi partitii sau fisiere reticulate. Un virus poate schimba cu usurinta modul in care fisierele sunt salvate si citite pe calculator, facand anumite fisiere sa para corupte chiar daca nu exista probleme cu device-ul. Virusii mai pot marca anumite sectoare in asa fel incat sa para avariate chiar daca functioneaza in mod normal, si, totodata sa limiteze accesul utilizatorului la acele fisiere.

Recuperarea fisierelor corupte 

Exista mai multe modalitati prin intermediul carora fisierele corupte pot fi recuperate, insa pentru a avea parte de o recuperare cat mai completa a acestora, fara a aduce mari prejudicii sistemului dupa care sunt extrase, este recomandat sfatul unor specialisti in domeniu si chiar apelarea cu incredere la serviciile de recuperare date ale unor firme specilizate in domeniu. Pentru a recupera fisierele corupte, in functie de cauza care a dus la avarierea lor se pot utiliza urmatoarele metode:

– utilizarea unui software de recuperare: daca unitatea de sistem se afla inca in lucru, cea mai simpla metoda prin intermediul careia fisierele corupte pot fi recuperate este reprezentata de utilizarea unui program de recuperare a datelor. Soft-ul va face o scanare completa a partitiei, unitatii afectate, va gasi fisierele corupte si va incerca recuperarea lor.

transferarea unitatii pe un alt calculator: este o alta optiune care poate da rezultate bune. Unitatea care contine fisierele corupte poate fi atasata unui alt calculator ca unitate secundara, astfel se vor putea accesa toate fisierele sale. Localizati-le pe cele corupte si salvati-le intr-un folder separat, dupa care acestea pot fi reparate mult mai usor din moment ce au fost deja localizate;

– apelarea la o firma specializata in recupearea de date: reprezinta cea mai sigura optiune pentru a putea fi siguri ca veti mai vedea fisierle corupte. Furnizorii de servicii pot restaura cu usurinta fiserele corupte folosind metode avansate de recuperare a datelor. Pentru mai multe detalii puteti accesa recuperaridate.ro

Bookmark and Share

8 Comentarii

 • Am un memory stick de 4 gb Silicon Power si nu reusesc sa il mai accesez desi imi apare si in My Computer si in Device Manager, peste tot. Cum procedez ca am date foarte importante pe el?

  • Ionut Olariu

   Exista doua posibilitati :
   1. incercati sa recuperati datele cu un soft de recuperare
   2. apelati la un centru specializat in recuperare date

 • Am o problema am avut un virus am scapat de el dar toate pozele din PC s.au facut jpg.mp3 … .sterg acel mp3 dar degeaba zice ca e corupt … cum pot face sa deschid pozele din nou ?

  • Ionut Olariu

   Din pacate fisierele sunt criptate si nu mai pot fi recuperate.

 • Chiar nu se mai poate face nimic ? am 1000 de poze … pacat de ele sa le pierd .

  • Ionut Olariu

   Pentru moment nu se poate face nimic, poate peste o perioada de timp(6 luni, 1 an , 2 ani) va exista solutie pentru decriptarea datelor. Va recomand sa scoateti HDD-ul din laptop/desktop si sa-l pastrati fara sa mai scrieti alte date pe el. In laptop/desktop puneti un HDD nou si pe viitor cumparati sistem de operare si antivirus cu licenta pe care sa le updatati zilnic si nu in ultimul rand nu dati click pe link-uri sau fisiere primite pe mail care nu sunt legitime.

 • am inregistrat pe stik si sa luat curentul duoa o perioada imi arata volumul de date dar nu pot sa accesez fisierul,multumesc

Posteaza un comentariu

Like Box

Din categorii: