

Back-up-ul datelor a devenit o procedura absolut necesara indiferent daca sunteti un singur utilizator de computer sau o intreaga companie care lucreaza un volum foarte mare de informatii. Dar, desi necesitatea acestei proceduri este bine cunoscuta si folositata cu incredere, in timpul utilizarii ei sunt comise anumite greseli care pot sabota in totalitate procesul desfasurat.
In continuare va prezentam cateva dintre acestea cu mentiunea ca pot fi foarte usor evitate.
1. Nu este facut back-up in totalitate
Este recomandat sa faceti back-up la intreg sistemul si nu doar pe anumite portiuni. Inainte de a face alte copii asigurati-va ca cele anterioare sunt complete si inca mai functioneaza corespunzator. Pentru a scapa de aceasta grija puteti utiliza un software care ruleaza automat backup-urile in momentul cand nimeni nu utilizeaza sistemul, astfel incat toate datele sunt disponibile pentru a fi sustinute.
2. Nu exista un back-up de date al bazei de e-mail
Pentru cei care utilizeaza posta electronica destul de mult pentru a rezolva anumite probleme, afaceri, back-up-ul de date devine absolut necesar. Pentru a putea preintampina anumite dezastre puteti instala un software care are inclusa si optiunea de back-up al datelor din mail.
3. Insuficienta „profunzime” a back-up-ului
Cei mai multi oameni nu au resursele necesare pentru a pastra cat mai multe copii de siguranta. Daca back-up-ul este facut pe disc de exemplu va trebui sa se suprascrie backup-uri mai vechi. Daca faceti backup la un serviciu on-line, atunci exista o limita la suma de stocare ce poate fi utilizata. Daca utilizati acest sistem este indicat sa se constientizeze profunzimea informatiilor alease, pentru a nu incarca cu unele mai putin utile.
4. Back-up mai rar
In functie de gradul de importanta al informatiilor salvate este indicat sa se stabileasca de la bun inceput frecventa cu care va fi facut back-up-ul de date. Prea des acesta poate reduce performanta sistemului. Fcaut rar veti descoperi ca nu aveti date importante.
5. Nu sunt pastrate copii de rezerva offsite
Unul dintre motivele pentru a face back-up-uri este de a proteja impotriva dezastrelor, cum ar fi incendiu sau furt. Deci, este important ca unele dintre copiile de rezerva sa fie pastrate offsite.
6. Files deschise in timpul back-up-ului
Este una dintre cele mai mari greseli deoarece astfel datele nu mai pot fi salvate.
7. Resetari incorecte
Daca va aflati intr-o situatie in care aveti nevoie de resetari aveti mare grija deoarece intreg sistemul poate fi schimbat si datele pierdute. De obicei un software pentru back-up va poate atentiona in astfel de momente pentru a nu pierde informatii importante.
8. Copiile de rezerva nu sunt verificate
Iar un back-up de succes depinde de functionarea corecta a software-ului de backup si hardware. Daca nu va verificati copiile de rezerva in mod regulat nu ati putea fi constienti de faptul ca exista o problema. De exemplu, unitatile de banda pot dezvolta un defect hardware care le impiedica sa mai faca back-up.
9. Etichetare defectuoasa
Cand va aflati in situatia in care aveti nevoie de anumite date facute back-up cu ceva timp in urma, pentru a nu va pierde in noianul de informatii aveti mare grija cum le denumiti.
10. Structura „bad folder”
Pastrarea datelor intr-un folder „arbore logic” va va simplifica cautarile. Acest lucru este la fel de important atunci cand vine vorba de timp pentru a restabili informatii. De cele mai multe ori oamenii doresc sa restaureze doar cateva fisiere si astfel este nevoie de localizarea acestora in software-ul de backup inainte de a fi selectate pentru a le restabili. Avand o structura de directoare logica, si nu excesiv de complexa puteti face acest lucru mai usor.