

Multe dintre persoanele care folosesc un computer s-au confruntat cel putin o data cu pierderea partiala sau totala a datelor stocate pe unitatea hard disk. Uneori aceste pierderi pot avea o importanta deosebita sau pot fi trecute cu vederea. Insa, de fiecare data, impedimentul acesta implica si un pret. De aceea, cel mai indicat sfat este folosirea metodelor prin care sansele de pierdere a informatiilor devin minime.
1. Prima recomandare, cea mai importanta si ceea mai folosita consta in realizarea unui back-up periodic al intregului computer sau doar a partitiilor care sunt cel mai mult sau des folosite. Pentru sistemele de operare de ultima generetie aceasta optiune este inclusa in oferta de baza. Pentru OS-urile mai vechi sau mai putin evoluate tehnologic, back-up-ul se realizeaza manual, la initiativa utilizatorului.
2. Multe dintre soft-urile care ofera aceasta optiune au si functia de verificare automata a datelor scrise. Pentru un plus de siguranta se vor verifica aceste copii. Este destul de cunoscut faptul ca sistemele informatice, oricat de evoluate ar fi ele, mai au din cand in cand mici scapari. Nu cred ca ar dori cineva ca defectiunile de care am amintit putin mai sus sa se manifeste tocmai in momentul realizarii copiei de siguranta.
3. O alta metoda de minimizare a riscurilor este data de folosirea cosului de gunoi (Recycle Bin). In felul acesta sunt indepartate fisierele sau folderele considerate de prisos la un moment dat, dar care pot fi urgent recuperate folosind optiunea “Restore”. Singurul inconvenient este spatiul destul de limitat oferit de Recycle Bin.
4. Ca tot am vorbit de acest aspect ce tine de “igiena” hard disk-ului, este recomandat ca folosirea combinatiei de taste Shift – Delete sa fie cat mai putin utilizata sau, atunci cand este folosita, este necesara certitudinea dorintei de a indeparta definitiv o anume informatie. Este bine stiut faptul ca prin aceasta comanda fisierul ce se doreste a fi sters va ocoli cosul de gunoi, disparand complet si rapid. Este adevarat ca, totusi, poate fi recuperat dar doar de catre specialistii in recuperarea datelor.
5. Ca sa nu avem de suferit de pe urma pierderii unor date importante, va fi folosita regulat defragmentarea computerului. Fie ca subiectul actiunii este tot computerul sau doar o parte din el, in felul acesta vom “obliga” informatiile stocate sa ocupe cat mai judicios spatiul liber ramas prin rescrierea noilor date in locul celor sterse cu aceasta ocazie.
6. O alta modalitate prin care se minimizeaza riscul pirderii unor date importante este controlarea si intretinerea periodica a starii computerului sau, daca este vorba de sistemul imformatic al unei companii, starea serverului/serverelor prin care se realizeaza serviciul. Pentru aceasta se recomanda apelarea la specialisti.
7. Chiar daca pare putin cam prea costisitoare in ceea ce priveste timpul alocat activitatii de securizare a datelor, scrierea acestora pe suporturi corespunzatoare externe s-a dovedit, in timp, a fi o solutie viabila. Suporturi precum CD/DVD-uri, stick-uri de memorie au chiar hard disk-uri externe sunt cele mai populare optiuni pe aceasta tema.
Cele sapte metode prin care se incearca minimizarea sanselor de pierdere a datelor dintr-un computer sunt cel mai la indemana de pus in practica.
In cazul in care nu mai puteti accesa datele si nu exista un back-up apelati cu incredere la serviciile oferite de Bit Data Recovery.