

Fie ca este vorba de documente, fotografii sau videoclipuri, fie ca vorbim de un utilizator anonim sau de o companie, datele detinute pe unitatile de stocare au pentru fiecare o importanta deosebita, pierderea sau coruperea lor generand nu de putine ori momente tensionate si chiar fiasco-uri financiare. La fel de bine pot fi facute si copii ale sistemelor de operare folosite tocmai pentru crearea documentelor amintite. Situatiile care conduc la pierderea de date sunt numeroase si de cele mai multe ori ii iau prin surprindere pe cei mai multi dintre utilizatori. Cauzele sunt diverse efectele sunt cunoscute. Pentru a preintampina astfel de incidente recomandarea constanta a specialistilor este backup-ul de date sau salvarea la intervale de timp regulate a acestora intr-un mediu sigur si independent de mediul de lucru obisnuit.
Solutii de backup
Datorita importantei acestui demers, specialistii IT au creat mai multe solutii prin care datele importante pot fi protejate eficient in fata pierderii lor. O prima si la indemana solutie consta in aplicatiile specifice incluse in majoritatea sistemelor de operare. Exista si programe care pot fi gasite si descarcate de pe internet. Insa un backup de date se poate obtine si apeland la firme specializate care au dezvoltat si ele solutii eficiente pentru pastrarea informatiilor importante in siguranta. O astfel de firma ofera solutii personalizate de backup pentru fiecare categorie de utilizatori. Printre aceste solutii regasim backup-ul manual, automat sau cel realizat direct pe hardware. Cea mai noua modalitate se realizare si pastrare in siguranta a unei copii curate (fara virusi) a sistemului de operare folosit si a datelor importante este backup-ul in cloud. Daca pentru primele solutii de backup este nevoie de un hard disk intern sau extern, ultima solutie prezentata are meritul de a lasa libere in totalitate unitatile de stocare acestea putand fi folosite pentru alte activitati. In acest fel datele salvate nu vor mai ocupa spatiu pe o unitate de stocare ci vor fi depozitate pe un server online.
Cand se face un backup
Nu a stabilit nimeni pana acum care este cel mai bun moment pentru a face un backup, sunt prezente insa o serie de recomandari privitoare la efectuarea unui astfel de demers. Un prim backup poate fi facut imediat dupa instalarea sistemului de operare si a aplicatiilor folosite in mod curent. Este important ca sistemul sa fie curat, neatacat de virusi. In continuare, datele pot fi salvate in mod regulat la diverse intervale de timp (5, 7, 15 sau 30 de zile) sau imediat dupa scrierea unor informatii a caror insemnatate este relevanta pentru utilizator. Important este ca procesul de recuperare sa devina o obisnuinta si nu o exceptie.
Pasi premergatori
Pentru ca backup-ul sa fie unul reusit este nevoie de o serie de pasi premergatori. Pentru un utilizator obisnuit, prezenta unui hard disk extern ar trebui sa fie de ajuns pentru copiile de siguranta ale fisierelor si folderelor. In general, datele trebuie pastrate intr-o singura locatie. Pentru aceasta realizati o partitie special destinata depozitarii informatiilor dorite a fi pastrate. Din cauza ca backup-ul de date are o durata considerabila, se recomanda salvarea datelor inainte ca acestea sa se adune in numar prea mare.
Inaine de actiunea propriu-zisa o alta recomandare se refera la verificarea informatiilor care trebuie stocate. In etapa urmatoare se va observa integritatea acestora. Este necesara si verificarea integritatii datelor salvate la o perioada de timp.
Backup-ul de date este o actiune importanta pentru pastrarea si accesarea in siguranta a datelor importante. Un utilizator obisnuit de PC, laptop sau smartphone, o firma mare sau mica au toti nevoie de o continuitate in activitatea curenta chiar daca evenimentele nedorite pot aparea la orice ora din zi sau din noapte.
Pentru detalii privind recuperarea datelor de pe medii de stocare defecte va rugam sa accesati pagina www.recuperaridate.ro