In momentul in care un utilizator de PC isi cumpara un device nou, una dintre problemele principale pe care le are este legata de spatiul de stocare a informatiilor ce urmeaza a fi memorate. Orice calculator, pentru a functiona in parametrii optimi, are nevoie de numeroase programe instalate, dar mai gasim si cativa GB de muzica, filme, jocuri sau alte documente. Poate ca initial spatiul nu se va umple prea usor, insa dupa cateva luni, un an veti constata cu surprindere ca spatiul alocat acestora este plin.
Pentru a nu intampina astfel de probleme trebuie sa fiti putin atenti in momentul achizitionarii unui HDD intern sau a unui HDD extern. La o prima vedere cumpararea acestuia pare simpla, dar sunt cateva aspecte necesare pe care ar fi indicat sa le cunoasteti inainte de a lua primul produs pe care il vedeti pe raftul din magazin.
De cat spatiu aveti nevoie?
Cea mai importanta caracteristica a unui HDD este reprezentata de capacitatea pe care o are. In magazine gasiti HDD-uri ce ajung pana la 4 TB, dar inainte de a cumpara un astfel de device gaditi-va pentru ce anume va trebuie. Daca sunteti un utilizator comun care vrea calculator nu pentru foarte multe functii complicate, un HDD sub 1 TB este ideal. De asemenea tineti cont de faptul ca un HDD de 4 TB montat pe un sistem ce ruleaza cu un tip de Windows ceva mai vechi, de exemplu XP, va intampina probleme in recunoasterea intregului spatiu. Altfel spus, pentru a beneficia de avantajele aduse de un HDD ce are capacitate mare si celelalte componente ale sistemului trebuie corelate cu puterea acestuia.
De cate HDD-uri aveti nevoie?
Desi sistemele obisnuite ruleaza cu un singur HDD, fiind totodata si cele mai des intalnite, exista destui utilizatori care recurg la instalarea a doua HDD-uri. Principalele avantaje a doua unitati HDD sunt date de viteza de rulare si securitatea crescuta (probabilitatea scazuta de a pierde documentele in cazul unei defectiuni). Doua HDD-uri ofera mult spatiu, fiind si foarte costisitoare, insa daca considerati ca va descurcati cu un singur device, in acest caz investitia nu se merita.
Viteza de functionare
Fiecare tip de HDD se roteste la rate diferite, si cu cat doriti unul care sa functioneze mai repede cu atat costul va fi mai mare. Viteza medie a unui HDD montat pe un sistem desktop este de 7.200 rotatii pe minut (rpm), aceasta viteza fiind valabila si pentru un HDD de 4 TB. Exista, de asemenea, HDD-uri ce au 10.000 rpm dar se gasesc in editie limitata. La polul opus, HDD-urile “low-power” ruleaza cu 5.400 rpm.
Interfata
Metoda prin care unitatea se conecteaza la computer poate avea un impact dramatic asupra performantelor functionarii la capacitate maxima a unui HDD. Aproape orice unitate functioneaza utilizand Serial ATA (SATA). Alte tehnologii de interfata cum ar fi Serial Attached SCSI (SAS) sunt folosite mai rar, insa nu trebuie uitate in cazul in care doriti sa va largiti orizontul.
Recomandarea noastra
HDD-ul pe care urmeaza sa il achizitionati este important sa se plieze pe munca desfasurata in fata calculatorului, dar si in functie de banii de care dispuneti. Ideal este sa va cumparati un HDD ce are 7.200 rpm pe care veti instala toate programele de care aveti nevoie, dar si un al doilea HDD ce va fi utilizat ca back-up de date.