Aproape orice computer are in spate o intreaga retea de conectare, retea construita pe baza unui algoritm bine definit, cu o serie de elemente (printre care si cablurile) compatibile cu standardele propuse si promovate de asociatiile internationale de specialitate. Toti utilizatorii de PC-uri, mai ales daca acestea sunt conectate la internet, au observat presenta unor piese precum swith-uri, routere (pentru cei care prefera conexiunile tip Wi Fi) precum si cablurile care fac legatura dintre piesele respective si computer. Pentru cei mai multi dintre noi, utilizatorii, ele vor ramane niste elemente de care avem nevoie. Pentru amatorii de cunostinte mai detaliate vom prezenta in continuare doua categorii de cabluri, Cat 5 si Cat 6, si vom incerca sa vedem care dintre acestea este mai bun pentru a avea o conexiune la internet de calitate.
Tipuri de cablu
Cablurile necesare pentru realizarea unei bune legaturi dintre PC si internet sunt de mai multe categorii, forme si dimensiuni. Dintre toate, cel mai des folosit in acest scop este cablul de tip UTP – Unshielded Twisted Pair (cablu cu perechi rasucite neecranat). Altfel spus, cei opt conectori pe care ii contine sunt grupati in patru perechi care sunt rasuciti dupa o anumita tehnica (un anumit numar de rasuciri pe metru liniar) pentru a se obtine o diafonie (interferente electromagnetice) cat mai redusa. Conform standardelor TIA/EIA mufele pozitionate la capetele cablului sunt de tipul RJ 45. Alte tipuri de cablu folosite in scopul conectarii terminalelor la reteaua de internet sau de telefonie sunt FTP – Foiled Twisted Pair (cablu cu perechi rasucite in folie), STP – Shielded Twisted Pair (cablu cu perechi rasucite ecranat). Mai sunt folosite si S/UTP, S/FTP, S/STP. Litera S este acroniumul pentru termenul englezesc screened a carui traducere este cuvantul ecranat.
Categoriile (prescurtat cat) de cabluri sunt, pana in prezent in numar de 7 (sapte). In prezent categoriile 1 – 4 sunt depasite, nemaifiind recunosctute de standardele TIA/EIA.
Cat 5
Odata cu cresterea exponentiala a cantitatii si calitatii datelor existente pe internet si a necesitatii unei viteze de acces si transfer mai mari, in anul 2001 a fost introdus un standard care prevedea prezenta unui cablu de categoria a cincea (Cat 5). Astfel performantele puteau atinge valoarea de 100 MHz in retelele de tipul 100 BASE-TX Ethernet. Se puteau atinge, totusi, standarde de 1000 BASE-T – Gigabit Ethernet. In aceste conditii integritatea semnalului era mult mai inalta decat la Cat-urile anterioare, zgomotul de retea fiind mult diminuat. Diafonia inregistra si ea valori foarte mici datorita conectorilor de cupru cu marimea AWG 24 care aveau trei rasuciri pe un inch (2,54 cm). Standardele ANSI/TIA/EIA-568-A prevedeau ca firele sa fie izolate cu fluoretilen-propilena (FEP) – plastic cu dispersie redusa.
Odata cu introducerea Cat 5 se putea realiza cablarea structurala pentru retele de date de genul Fast Ethernet precum si pentru transmiterea altor tipuri de semnal (telefonie de baza, retele token ring si ATM (cu viteze de pana la 155 Mbps, pe distante scurte). Recomandarea generala in cazul conectarii cablului de tip Cat 5 erau mufele RJ 45. In scurt timp insa, a aparut versiunea imbunatatita, Cat 5e, cu performante superioare in mai toate aspectele.
Cat 6
Trecerea la Cat 6 a fost fireasca, un standard Gigabit Ethernet clar stipulat fiind o necesitate evidenta.Chiar daca noul Cat 6 este compatibil cu Cat 3, 5 si 5e, specificatiile privind diafonia sunt mult mai limitative. In momentul aparitiei, performanta de frecventa de 250 MHz a fost cea mai inalt posibila.
Pentru aceasta a fost crescuta grosimea firelor, de la AWG 24 la AWG 23, pastrandu-se totusi numarul de patru perechi de conectori numarul de rasuciri pe inch. In continuare, standardele TIa/EIA prevedeau o lungime maxima a cablului orizontal de 90 de metri, putandu-se ajunge pana la 100 metri daca existau cabluri de conectare la fiecare cap.
Cat 5 vs Cat 6
Cele doua categorii sunt compatibile cu nevoile si necesitatile unei retele moderne si performante, cu conditia sa fie corect configurata. In prezent pot fi intalnite ambele tipuri atat in blocurile de birouri cat si in alte locatii precum cele rezidentiale in care numarul de terminale operabile nu influenteaza in nici un fel performantele unui 100 BASE-TX Ethernet sau un FAST Ethewrnet (1000 BASE-T) . Un plus inregistreaza Cat 6 datorita arhitecturii conceputa special pentru viteze foarte mari ale transferurilor de date.