Utilizarea unor sisteme care au ca rol inregistrarea datelor este supusa in cele din urma aparitiei unor esecuri. Spre nefericirea celor mai multi utilizatori, pierderea datelor memorate a devenit un fenomen relativ comun. Mai devreme sau mai tarziu, in functie de caracteristicile device-ului utilizat si capacitatea utilizatorului de a-l manevra, se va experimenta o forma de pierdere a informatiilor stocate, fapt care se traduce prin coruperea sau pierderea definitiva a fisierelor din calculator.
Orice persoana constienta de faptul ca pierderea datelor este inevitabila, va cauta anumite solutii pentru a proteja calculatorul cat mai mult posibil. Chiar daca datele pierdute pot fi recuperate cu ajutorul unui specialist in domeniu, se recomanda evitarea acestor interventii pe cat posibil. Insa, acest articol doreste sa atraga atentia asupra catorva cauze comune si des intalnite care duc in cele din urma la aparitia unor intamplari de acest gen. In continuare este prezentata o lista cu cele mai frecvente cauze ale pierderii de date:
Stergerea accidentala a datelor
Cei mai multi dintre utilizatori se confrunta cu stergerea accidentala a datelor si tocmai din aceasta cauza este una dintre cele mai comune situatii de pierdere a datelor. Datorita stresului sau neatentiei se ajunge la stergerea unor fisiere, insa cu adevarat o problema devina stergerea accidentala a unor fisiere de sistem care pot afecta grav functionarea device-ului.
Virusarea calculatorului sau atacuri de tip malware
Aceasta este o alta cauza des intalnita a datelor pierdute. Virusarea calculatorului presupune utilizarea unor programe de specialitate pentru a fi curatate, iar sansa de a recupera informatiile pierdute sau recuperarea pozelor este mare. Atacurile de tip malware pot fi prevenite prin utilizarea constanta si corecta a unor programe antivirus.
Formatarea accidentala a hard disk-ului
Formatarea hard-disk-ului duce la pierderea totala a fisierelor existente. Se pot recupera acestea insa numai cu ajutorul venit din partea unui specialist in domeniu, dar este foarte important sa nu mai fie utilizat computerul dupa ce a fost reformatata o unitate, daca se mai doreste recuperarea informatiilor pierdute. Pierderea definitiva apare in momentul suprascrierii, adica noi date sunt adaugate in locul celor sterse.
Daune fizice
Hard disk-urile existente in calculatoare sunt piese foarte sensibile si vulnerabile la daune de genul scapare din mana, lovire sau administrare gresita. Orice utilizator de calculator trebuie sa stie ca pastrarea in bune conditii de functionare a acestuia presupune plasarea intr-un loc racoros, uscat, care este departe de soare si o zona cu trafic redus.
Coruptie firmware
Firmware-ul este codul software care guverneaza un hard disk. Acesta are rolul de a stabili configuratii, totodata gestionand si interactiunea hard disk-ului cu alte componente ale computerului. Un firmware deteriorat presupune aducerea sistemului de operare in imposibilitatea de a recunoaste sau de a accesa hard-disk-ul.
Acestea sunt doar cateva cauze intalnite des, dar lista poate continua prin adaugarea unor elemente precum: pene de curent, accidentarea capetelor de citire/scriere, dezastre naturale, erori logice sau utilizarea calculatorului cand hard disk-ul incepe sa dea semne de aparitie a diferitelor probleme.