Nu de multe ori am avut surpriza sa vad ca unii clienti nu inteleg ce inseamna backup de date. Este adevarat ca este un termen cunoscut mai mult de cei care lucreaza in domeniul IT, dar consider ca ar trebui stiut de fiecare utilizator de PC. Asa cum am mai spus si in alt articol orice hard mai devreme s-au mai tarziu “va pica”, si in acel moment existenta unui backup este esentiala.
Ce inteleg anumiti utilizatori prin backup de date?
Va dau un exemplu intalnit in service-ul nostru de recuperare date: “Acum o luna mi-am cumparat un hard extern pe care mi-am facut backup de pe laptop ca nu mai aveam spatiu, iar dupa ce am terminat mi-am sters datele de pe laptop. A trecut o luna si am scapat din greseala hardul din mana si acum toate datele sunt pe hard si am neaparat nevoie sa le recuperez”. Aceste cuvinte cu mici nuante diferite le auzim de foarte multe ori. Aceasta situatie este cea mai rea posibila deoarece clientul si-a mutat toate datele pe un hard extern care are un factor de risc mult mai mare pentru pierderea datelor.
Pentru a se numi backup, in mod normal acest utilizator ar fi trebuit sa faca o copie a datelor atat pe laptop cat si pe hard disk-ul extern.
De foarte multe ori o parte din utilizatori inteleg gresit notiunea de backup, aceea de a muta datele de pe un hard pe altul.
Backup insemna sa faci o copie a datelor pe care poti sa le folosesti ulterior in cazul in care nu mai poti accesa datele de pe hard disck-ul primar.
Deci backup nu inseamna sa mutam datele dintr-o parte in alta ci sa facem cat mai multe duplicate ale datelor respective.
O alta situatie des intalnita este cea a “backup-ului de date” care se face pe acelasi HDD. O operatiune de acest gen, in care datele sunt copiate de pe partitia C pe partitia D este aproape inutila, deoarece sunteti in continuare expusi riscului. Daca hardul se strica veti pierde datele de pe ambele partitii si astfel va fi nevoie de servicii de recuperare de date pantru a reintra in posesia datelor.
Ce pot face utilizatorii obisnuiti pentru a preveni pierderea datelor?
Daca tot am criticat aceste metode ca nu sunt bune ar trebuie sa mentionez si care sunt metodele bune de backup :
1. Cumparati un hard extern pe care il pastrati intr-un loc sigur, de exemplu intr-un sertar, si pe care il folositi o data pe saptamana sau pe luna pentru a face o copie a datelor de pe laptop sau de pe caculator. Daca se intampla ceva pierdeti ultima luna, nu pierdeti datele din ultimii 10 ani.
2. Exista pe web mai multi furnizori de backup ONLINE, este o solutie buna dar din punctul meu de vedere inca prea scumpa pentru utilizatorii de acasa care vor sa-si faca backup la poze, filmari….. este avantajoasa doar daca vreti sa face backup la docuemente de office, mail-uri…
3.Cumparati un NAS( Network Attached Storage) pe care il puneti acasa in retea sau la birou si apoi instalati un soft pe PC care sa faca automat backup zilnic, sapatamanal sau cu ce regularitate doriti.
Se intampla si la companii sa foloseasca solutii gresite de backup
Este greu de crezut, dar si specialistii IT fac greseli cand vine vorba de backup. O sa va prezint o situatie destul de intalnita in serviceul nostru: “Avem un server Dell, HP, Intel…. si pe el avem 3 harduri SAS configurate in RAID5, pe acestea avem doua volume, adica o partitie C si o partitie D, pe partitia C avem aplicatii complexe cu baze de date, programe contabile, fisiere….. iar pe partitia D facem backup la datele de pe C. Am avut o pana de curent si serverul nu mai vede hardurile sau nu mai este vazut controllerul serverului”. In mod evident intr-un astfel de caz singura solutie este sa apeleze la o firma specializata de recuperare de date de pe RAID daca datele trebuie salvate.
Acesta este un scenariu care este foarte des intalnit, foarte multi specialisti IT considera ca daca au configurate matricii RAID 5 au backup. GRESIT, nu au backup au doar redundanta in cazul in care un hard nu mai functioneaza, adica daca un hard din cele 3 nu mai functioneaza se poate inlocui si serverul functioneaza in continuare. Dar ce se intampla daca pica 2 harduri? Nu era mai bine daca se facea backup pe un dispozitiv separat sau pe un storage extern?
Adevarul este ca exista foarte putini specialisti IT cu experinta mare in administrarea de servere si de matrici RAID, un specialist pe partea aceasta de server trebuie sa stie care sunt toate variantele negative, si care poate prevede solutii de backup eficiente.
Cum se configureaza un server pentru avea o solutie eficienta de backup ?
In primul rand este indicat sa alegeti pentru server un producator consacrat cum ar fi IBM, DELL, HP….. apoi este foarte important sa configurati o matrice RAID 5, RAID 6 sau RAID 10 din 3, 4 sau 5 harduri. Aceste configuratii sunt foarte bune pentru redundanta, adica daca un hard pica in cazul raid-ului 5 se poate inlocui fara pierderea datelor. In mod evident pe volumul obtinut puteti creea oricate partitii sunt necesare, ideea de baza este sa implementati si o solutie de backup care sa se faca pe un dispozitiv in afara serverului, spre exemplu pe un TAPE sau pe un NAS(Network Attached Storage) sau pe un hard extern.
Exista cateva tipuri de situatii care pot genera pierderea datelor de pe un server :
– stricarea serverului in sine sau a controller-ului raid
– stergerea datelor intentionat sau din greseala de pe unul din share-urile de pe server
– efectuarea unor operatiuni de ordin SOFTWARE care nu ii mai permit serverului sa booteze
– infect area cu un virus care poate altera datele de pe share-urile existe pe server
– coruperea bazelor de date
Desigur mai exista multe alte aspecte, dar le-am mentionat pe cele mai intalnite. Daca serverul in sine se strica aveti backup pe storage-ul extern si va puteti relua activitate in cel mai scurt timp, daca un utilizator va sterge un folder share-uit in retea se poate restaura din backup-ul extern… asta inseamna o solutie de backup pentru companii, adica nu trebuie sa ajungi in situatia de a pierde datele.
Daca totusi ati pierdut datele si trebuie neaparat sa le recuperati trebuie sa apelati la un service profesional de recuperare date, BIT Data Recovery are solutii de recuperare a datelor de pe orice tip de dispozitiv de stocare(HDD, STICK, CARD, SERVER, SSD, RAID, NAS) si asigura diagnosticare gratuita in maxim 24 de ore.
Exista o regula destul de simpla pe care o comunic fiecarui client care pleaca de la BIT Data Recovery cu datele recuperate: “FACETI BACKUP!”
1 Comment. Leave new
Tare articolul , bravo si ms pentru info.