

Securitatea datelor a devenit astazi o preocupare majora atat pentru persoanele fizice, cat mai cu seama pentru companii, care sunt dispuse sa investeasca sume considerabile in sisteme de securitate si softuri care sa le protejeze de orice intrusi sau avarii. Astfel, pana nu demult, optiunile cele mai la indemana erau achizitia de servere si hard-disk-uri de dimensiuni uriase, pe care sa fie stocate informatiile cele mai importante precum arhivele sau bazele de date cu clienti. In ultima perioada insa, special destinate pentru companii au aparut sistemele de tip RAID (Redundant Array of Independent Disks – aranjament redundant de discuri independente), capabile sa stocheze un volum mare de date si sa ofere un grad de siguranta in plus fata de hard-disk-urile clasice.
Ce sunt RAID-urile?
Asa cum le spune si numele, sistemele RAID sunt practic niste hard-disk-uri interconectate, care pot functiona independent, dar sunt vazute ca o singura unitate de stocare compacta. Acest lucru ofera un plus de siguranta detinatorilor, bazandu-se pe un principiu vechi de cand lumea, si anume, acela de a nu pune toate ouale in acelasi cos. Prin urmare, rationamentul pentru care au fost create sistemele RAID este unul cat se poate de pragmatic, in sensul ca, daca unul dintre disk-uri se defecteaza, celelalte pot asigura functionarea sistemului, pierzandu-se doar datele de pe cel cu probleme, nu si restul. Un alt avantaj al sistemelor RAID consta in eficienta acestora, dat fiind ca in momentul in care cautam o anumita informatie, spre exemplu, este mai usor sa scanezi fiecare disk in parte, decat sa scanezi un singur hard-disk de dimensiune mai mare.
Risc mai mic la erori si la pierderea datelor
Acesta este si motivul pentru care sistemele RAID ofera o mai buna toleranta la erori si la pierderi de date. Pe sistemul de calcul, un RAID va aparea ca o singura unitate de stocare, indiferent de numarul hard-disk-urilor conectate. La randul lor, fiecare dintre disk-urile sistemului poate fi la randul sau partitionat, incepand de la sectoare de mici dimensiuni, pana la ordinul gigabitilor. Acest lucru permite fie citirea fiecarei mici sectiuni in parte, mergand direct la tinta, fie citirea intregului sistem, cu o usurinta mai mare decat in cazul sistemelor clasice.
Datele de pe RAID pot fi recuperate
Sunt insa sistemele RAID indestructibile? Experienta arata ca nu. Prin urmare, chiar si pe acest gen de sisteme-mamut de stocare a datelor pot aparea erori in accesarea datelor si pierderi care, in cazul unor companii, pot fi incomensurabile. Sa luam spre exemplu cazul unei companii farmaceutice ori a unui cabinet medical, unde pierderea datelor inregistrate electronic poate echivala cu irosirea a ani intregi de munca de birou. Iar daca in privinta pierderii accidentale de date sa spunem ca RAID-urile sunt ceva mai bine protejate, riscurile in cazul unor inundatii sau incendii sunt aceleasi.
BIT Data Recovey este o companie specializata in recuperarea de date de pe orice sistem, inclusiv de pe RAID. Beneficiind de instrumente profesioniste si camere cu atmosfera controlata, sistemele RAID pot fi usor diagnosticate si supuse procesului de recuperare de date, astfel incat sa redea companiilor increderea ca fisierele pretioase vor deveni din nou accesibile.