Vara, anotimpul calduros, uneori chiar foarte calduros, este plina de lucruri si intamplari placute dar si mai putin placute. Daca atunci cand mercurul din termometru indica o temperatura ridicata noi, oameni, avem grija ca intr-un fel sau altul sa ne racorim. Ei bine, aceeasi atentie ar trebui sa o aratam si fata de solutia imformatica ce o avem acasa sau la birou si care, de cele mai multe ori, inseamna obiectul muncii noastre. Astfel, HDD-ul, sau creierul computerului, are nevoie de putin mai multa atentie din partea noastra.
Una dintre cele mai sensibile componente ale calculatorului dar, in acelasi timp, una dintre cele mai importante, hard disk-ul lucreaza intr-un regim termic foarte riscant pentru integritatea lui. De aceea, in conditiile in care temperatura ambientala urca usor foarte aproape de 30⁰C si cea de lucru din interiorul carcasei computerului la aproape 80⁰C, se impun cateva actiuni suplimentare de reducere a temperaturii si, implicit, de creare si mentinere a unui climat de lucru optim.
Una dintre solutii consta in schimbarea sau montarea unui cooler de sistem si a unuia pentru HDD. Marimea si numarul de rotatii pe minut sunt criterii importante in cadrul unui alegeri ghidata de argumentul calitatii. Un cooler care dezvolta un numar mare de rotatii poate fi reglat din BIOS in ceea ce priveste turatia. Montarea cooler-elor precum si setarile realizate in BIOS reclama prezenta unui specialist pentru ca vorbim de o manopera de o mare finete.
Un alt demers pentru scaderea temperaturii hard disk-ului este dat de folosirea unei paste termoconductoare aplicata pe procesor sau/si pe placa video pentru scaderea indirecta a temperaturii de lucru. Putand fi achizitionata de la orice firma specializata la preturi mai mult decat modice, aceasta pasta termoconductoare are marele avantaj ca se poate aplica chiar de catre persoana doritoare fara a fi necesara asistenta de specialitate.
In caz ca recomandarile de mai sus vi se par a fi mult prea compexe, cea mai la indemana solutie de racire a HDD-ului si a intregului sistem este data de asezarea computerului cat mai departe ce orice sursa de caldura. O imprimanta, un alt computer sau chiar pozitionarea unitatii centrale sub actiunea directa a razelor solare pot fi greseli care conduc la posibile probleme. Indepartarea unui perete lateral al carcasei sau chiar a ambilor pereti reprezinta o solutie care nu implica nici un cost dar ridica anumite o serie de atentionari. Pentru un plus de racoare montati la o distanta sigura un ventilator electric de camera. Insa aceasta ultima solutie implica riscurile ei. In primul rand remarcam vulnerabilitatea intregului sistem la diverse accidente. In alta ordine de idei, depunerile de praf pot constitui un factor destul de important in cresterea temperaturii de lucru a sistemului. Indepartarea lui poate cauza alte neplaceri prin folosirea unor mijloace neadecvate.
In tot timpul anului dar mai ales in timpul verii nu uitati de operatiunile uzuale de mentinere in siguranta a informatiilor personale sau cele de la birou. Poate cea mai cunoscuta este defragmentarea partitiilor, procedeu care usureaza mult munca depusa de un hard disk prin stergerea fragmentelor de date nefolositoare si reasezarea intr-o ordine fireasca a celor bune. Back-up-ul este si el o solutie la indemana. Prin acest proces pot fi salvate datele stocate in memoria computerului intr-un HDD extern sau, de ce nu, in cloud. Este recomandat ca in astfel de cazuri sa verificati la o perioada de timp integritatea datelor salvate.
O la fel de mare atentie trebuie acordata opririi unitatii. O oprire brusca, prin apasarea prelunga a butonului on/off supune copmputerul la un efort suplimentar, efort care pe timpul verii este altfel manageriat decat in timpul anului.
Urmand aceste recomandari, pana la urma de un minim bun simt, veti evita multe neplaceri cauzate de temperatura ridicata din timpul verii sau de alte cauze mai mult sau mai putin legate sau nu de vara.