Cum sa alegem un hard extern si care sunt criteriile in alegerea acestuia este o intrebare des intalnita pe buzele celor care se confrunta cu o astfel de situatie. “Ce producator sa fie, oare ar trebui sa-mi iau USB 2.0 sau USB 3.0, ce interfata sa aiba, dimensiune, culoare, capacitate, etc?” sunt intrebarile care ne vin in cap …
In primul rand trebuie sa va ganditi foarte bine la nevoile pe care le aveti. Sa incercam sa le luam treptat si sa raspundem la cateva intrebari esentiale in alegerea unui hard disk extern:
1. Referitor la dimensiune exista harduri mai mari de 3.5″ si harduri mai mici de 2.5″. Daca aveti nevoie ca hardiskul acesta sa fie unul portabil cu siguranta trebuie sa-l alegeti pe cel de 2″5. Acesta este mai mic, foarte usor de transportat si nu ocupa mult spatiu.
In cazul in care folositi harddiskul extern acasa ca fiind unul fix atunci puteti alege un hdd de 3’5″ deoarece acestea au o viteza mai mare de scriere, in general cele de 2″5 au 5400 RPM iar cele de 3″5 au 7200 RPM. De asemenea trebuie sa tineti cont de faptul ca hardurile externe de 3.5″ au nevoie si de alimentare la priza comparativ cu cele de 2″5 care au nevoie doar de o interfata USB.
O alta situatie in care este recomandat sa se foloseasca un hard extern de 3″5 este in cazul in care acesta va fi accesat de mai multe persoane din retea. Trebuie sa stiti ca unele harddiskurile externe de 3.5 ” vin cu un sistem de ventilatie care nu permite incingerea acestuia daca este folosit in mod continu o perioada mai mare de timp. Diferentele de pret sunt destul de mici
HDD extern Western Digital My Passport 3.0, 1TB, USB 3.0, 2,5″, 5400 rpm, Negru – 330 RON
HDD extern Western Digital My Book Essential 3.0, 1TB, USB 3.0, USB 2.0, 7200 rpm Negru -369 ron
2. Al doilea pas ar trebui sa va ganditi ce interfata aveti nevoie pentru Hardul extern. Trebuie sa va ganditi pe ce interfata doriti sa il conectati la PC, laptop, etc. Interfetele pot fi USB2.0 sau USB 3.0, eSATA si Firewire.
Totodata trebuie sa stiti ca mai exista si harduri externe care se conecteaza prin Wireless.
Diferentele de scriere/citire nu sunt atat de mari dar spre ex la eSATA viteza de scriere/citire este undeva pana in 300 MB iar la USB 3.0 aceasta este de maxim 400 MB. In schimb la hardurile pe WiFi rata de scriere/citire este ceva mai mica, maxim 150 mb. Pentru hardurile cu interfata USB3.0, avantajul este acela al vitezei de scriere/citire care in momentul de fata este aproapre cea mai mare si ar mai trebui spus ca unii producatori de harduri au pus pe acestea un mic soft de backup manual.
3. Daca doriti siguranta datelor puteti alege un hdd extern care va ofera protectie mai mare a datelor. Sunt destuli producatori care au creat astfel de hardiscuri rezistente la socuri . Preturile sunt ceva mai mari dar probabilitatea de ati pierde datele este mult mai mica.
4. Capacitatea hardiskului este in stransa legatura cu nevoile fiecaruia. Aici e simplu: trebuie sa aveti in vedere doar bugetul de care dispuneti si de capacitatea datelor ce urmeaza sa le stocati. Adica daca aveti aproximativ 600 GB date va luati un hard de 1TB. Cel mai mic hardisk extern care se vinde pe piata este de 500 GB iar cel mai mare este de 4TB. Hardiskurile sub 500 GB se gasesc foarte greu si nu sunt rentabile din punct de vedere al pretului. Aproape cu acelasi buget va cumparati un hard de 500 GB. Insa diferentele de pret intre hardurile de 500 GB si 4 TB sunt semnificative.
Seagate Backup Plus 4TB USB 3.0 Desktop Drive 3.5 – 930 RON
HDD Extern Seagate Expansion 500GB, 2.5″, USB 3.0, Negru – 250 RON
5. Cei mai cunoscuti producatorii de hard diskuri sunt: Western Digital, Seagate, Samsung, Toshiba, Adata, Verbatim, Fujitsu, Hitachi, LACIE, Transcend, Freecom. Nu conteaza foarte mult care dintre acestea il alegeti deoarece cam toti ofera aceeasi calitate la aproximativ aceleasi preturi. Exista si mici detalii prin care se face diferentierea aceea de design si culoare. Aici e strict optiunea fiecaruia.
Daca aveti raspunsuri la intrebarile de mai sus cu siguranta nu aveti probleme in alegerea hardului extern. Puteti eventual sa aveti probleme cu bugetul de care dispuneti, dar asta e cu totul o alta discutie …