Desi, aparent, arata ca niste cutii compacte si solide, hard-disk-urile nu sunt infailibile in fata socurilor si defectelor, ba chiar dimpotriva. In ciuda aspectului lor, aceste unitati de stocare de baza pentru calculatoare si laptopuri sunt extrem de sensibile, mai ales in cazul manevrarii eronate sau loviturilor accidentale. Acest fapt poate duce la unele defecte, pe care, in lipsa apelarii la un specialist in recuperare de date, nu le putem identifica in mod precis. Inainte de toate, trebuie spus totusi ca hard-disk-urile au la baza un principiu extrem de simplu, asemanator, daca vreti, vechilor aparate de inregistrat pe baza de discuri. Numai ca aceste discuri se numesc platane si sunt dispuse in interiorul unitatii de stocare, pe care, mai apoi, sunt inscriptionate cu ajutorul unui cap de scriere informatiile transmise de calculator. Diferenta este ca respectivul cap de scriere nu este ca la pick-up, de tip mobil, evolutia tehnica ducand la aparitia inscriptionarii pe baza laserului, care primeste impuls in baza comenzilor utilizatorului de calculator.
Ca fiecare disc clasic, CD sau DVD, si platanele hard-disk-ului au o suprafata de inscriptionare, pe care sunt stocate datele introduse de noi. Aceasta este suprafata cea mai sensibila, numita si suprafata de serviciu, care, in caz de deteriorare, poate conduce la pierderea iremediabila a datelor salvate de noi. Aceste zgarietiuri pot aparea din varii motive. Unul dintre cele mai uzuale este scrierea defectuoasa a capului de hard-disk. Acesta nu atinge platanul, fiind pozitionat la o distanta extrem de mica, de ordinul fractiunilor de milimetru. Astfel, cei cativa microni dintre capul de scriere si platan sunt esentiali pentru buna desfasurare a procesului de inscriptionare. Ne dam seama, astfel, ca orice interpunere a unor particule de praf sau o deplasare accidentala a acestui cap va produce atingerea platanului, ducand astfel la zgarieturi pe suprafata de serviciu. Este una dintre cele mai intalnite defectiuni ale hard-disk-ului, numita si ruperea capului de scriere.
Cu timpul, termenul a devenit atat de comun, incat orice zgomot ciudat care se aude din interiorul calculatorului este asociat acestei defectiuni. Chiar si asa insa, defectiunile de acest tip nu pot fi identificate cu exactitate decat de catre specialisti, in urma desfacerii hard-disk-ului. Iar acest lucru nu se poate face decat in centre speciale de recuperari de date, care au la dispozitie instrumentele necesare si camere special amenajate, cu temperatura controlata si lipsite de orice urme de particule care ar putea dauna platanelor din interiorul unui hard-disk. Abia din acest moment incepe identificarea problemei si, ulterior, inceperea procesului de recuperare a datelor, in cazul in care acest lucru este posibil. Prin urmare, nu toate scrasniturile sau clicaiturile ciudate inseamna ruperea capului de scriere. Daca, insa, avem de-a face cu zgarieturi severe pe suprafata de serviciu a platanului, informatiile aflate in acea zona sunt compromise si, in cele mai multe situatii, devin irecuperabile. Acestea sunt situatiile cele mai grave, exceptand, desigur, defectiunile generate de accidente majore, precum varsarea de apa peste unitatea centrala a calculatorului sau arderea dispozitivului, ce poate interveni in caz de supraincalzire, de scurt-circuit sau intreruperi repetate si bruste ale alimentarii cu energie electrica.