Clipuri video, poze, documente, indiferent de natura lor acestea au devenit niste aplicatii care ne ajuta in tot ceea ce inseamna simplificarea si imbunatatirea vietii noastre. Pe cat de variate si ofertante sunt tipurile de poze sau clipuri pe atat de multe optiuni avem cand vine vorba de stocarea acestora. Ca orice lucru mecanic si device-urile de stocare a datelor au o durata de viata limitata, deteriorarea acestora facandu-se din diferite motive sau datorita unor factori extrinseci sau intrinseci. In cazul in care ati pierdut o serie de fotografii pretioase iata principalele aspecte pe care trebuie sa le stiti in momentul in care doriti recuperarea lor.
Pozele facute cu ajutorul unui aparat foto pot fi stocate pe mai multe tipuri de dispozitive, si anume, card, hdd, stick usb si raid. Toate aceste dispozitive de stocare a datelor sunt diferite avand numeroase particularitati ce le definesc, recuperarea fisierelor foto facandu-se diferit de la un dispozitiv la altul. Cele mai cunoscute extensii in care pozele sunt salvate sunt JPG, NEF, CR2, TIF, BMP, PNG, GIF, PSD, CDR, DWG.
In mod normal dispozitivele de stocare in momentul in care nu mai functioneaza corespunzator sau deloc intampina doua tipuri de avariatii:
– fizice :de exemplu hard disk-ul a fost lovit sau mufa usb a stick-ului a fost rupta
– logice in aceasta categorie intrand urmatoarele aspecte: virusarea dispozitivului de stocare, formatarea accidentala a acestuia sau rescrierea peste informatia existenta deja.
Dupa cum a fost specificat si mai sus, procedurile de recuperare a fotografiilor difera in functie de dispozitivul de stocare a datelor, astfel:
– datele existente pe hard disk-uri ce nu mai pot fi accesate din cauza unei defectiuni mecanice se pot recupera numai daca hdd-ul este desfacut intr-un mediu sigur, mai exact CLEAN ROOM CLASS 100.
– cand pozele sunt stocate pe stick-uri sau carduri de memorie, recuperarea acestora se face prin diferite metode ce implica in genral extragerea datelor de pe cip-ul de memorie;
– daca pozele au fost stocate pe un CD sau DVD procesul de recuperare se bazeaza pe folosirea unor echipamente care faciliteaza accesarea datelor existente pe acestea, alaturi de soft-uri care permit reconstruirea informatiei.
Asadar procesul de recuperare a fotogarfiilor dupa o stergere accidentala sau deteriorarea cardului de memorie, pare la o prima vedere destul de simplu, dar exista si alte aspecte ce trebuie luate in considerare atunci cand se incepe recuperarea acestora, precum:
– dimensiunea dispozitivului sau marimea fotografiei – utilizarea unui software initial va scana unitatea sau dispozitvul si apoi va afisa fiserele care mai pot fi recuperate. Dupa cum se stie o fotografie de marime mare necesita un timp indelungat pentru a putea fi salvata. Soft-urile de recuperare foto sunt utilizate pentru dispozitive precum stick-uri de memorie, carduri XD sau carduri SD, dar si drive-uri USB, cu defecte logice
– numele fisierului pe care doriti sa il recuperati – in cazul in care nu doriti recuperarea tuturor fisierelor existente pe dispozitivul de stocare, ar fi bine sa cunoasteti numele celor care vor fi recuperate pentru a salva timp pretios. Multe aparate foto folosesc diferite denumiri pentru fisierele salvate, retinerea acestora si optarea pentru unele dintre ele ducand la scurtarea procesului de recuperare.
– probabilitatea de a recupera in totalitate fotografiile – niciodata nu se poate garanta recuperarea in totalitate a fisierelor. Dupa cum se vede si mai sus exista numerosi factori care duc la pierderea fotogarfiilor si, in functie de severitatea acestora, se poate estima daca o sa intrati in posesia tuturor fotogarfiilor pierdute. Bit Data Recovery este service-ul unde peste 85% din cazuri sunt rezolvate cu succes. Pentru mai multe informatii puteti accesa www.recuperaridate.ro