In momentul de fata peste 70% din hardurile externe vandute sunt harduri de 2.5”, adica harduri mici de buzunar. Marea majoritate a celor care cumpara un astfel de hard nu se gandesc ca este posibil sa aiba vreodata probleme cu hardul. Avand o dimensiune mica esti tentat sa-l porti in buzunarul hainei sau al gentii,si sa-l ai tot timpul cu tine. Odata cu aceasta portabilitate sporita hardul extern este expus la socuri care pot duce la deteriorari de suprafata sau probleme de natura mecanica.
Cele mai intalnite tipuri de probleme pe care le pot avea hardurile externe sunt urmatoarele:
– hardul a fost lovit, scapat din mana sau a fost trantit in mod intentionat
– interfata USB a hardului s-a stricat in urma unei apasari mai puternice sau a unei indoiri
– ati conectat hardul la un calculator virusat care v-a sters MBR-ul sau v-a alterat MFT-ul partitiei sau v-a sters tabela FAT sau v-a modificat dimnesiunea fisierelor recente ..
Pe langa aceste probleme mai apar si problemele generate de neatentie:
– am vrut sa formatez sistemul de operare si din greseala am ales hardul extern si am instalat windows-ul pe el si astfel s-a formatat hardul unde aveam datele
– am sters din gereseala partitia cu date si vreau sa o recuperez
– am sters anumite fisiere sau foldere si mi-am dat seama dupa aceea ca mai am nevoie de ele
In general solutiile de recuperare a datelor de pe hardurile externe depind de tipul problemei pe care o are hardul. Vom lua cateva tipuri uzuale de probleme si vom explica care sunt solutiile posibile pentru recuperarea datelor.
Am formatat hardul din greseala, se mai pot recupera datele ?
Daca ati dat un Quick Format practic s-a modificat MBR-ul si s-a alteral o mica parte din MFT, dar datele ar putea fi in continuare pe HDD, trebuie doar sa gasiti modalitatea de recuperare a datelor. Exista 3 posibilitati in aceasta situatie :
– apelati la un specialist IT care a mai facut astfel de operatiuni de recuperare a datelor
– cumparati un soft de recuperare date cu care scanati hardiscul si posibil sa aveti acces la datele pierdute
– apelati la o diagnosticare gratuita intr-un centru specializat de recuperare a datelor unde se vor ocupa tehnicieni specializati in acest domeniu
Am sters un fisier si apoi l-am sters si din Recicle Bin, se mai poate recupera?
Raspunsul este de cele mai multe ori DA, dar depinde de ce ati facut dupa aceasta operatiune. Daca nu mai faceti nimic pe calculator sunt sanse mari ca acel fisier sa se recupereze. Daca spre exemplu a trecut o saptamana de la stergerea fisierului si in acest timp ati continuat sa lucrati pe calculator si ati continuat sa adaugati date pe hdd, exista sanse ca fisierul sa nu mai poata fi recuperat. Solutiile de recuperare sunt aceleasi ca si in cazul 1.
Am scapat hardul de la o inaltime de 50cm si acum nu mi-l mai vede calculatorul si scoate sunete metalice, cum recuperez datele?
In acest caz raspunsul poate fi DA sau NU in functie de gradul deteriorarilor de suprfata , un lucru este sigur, nu incercati sa rezolvati problema singur, nu duceti hardul la un specialist IT sau cunostinta care lucreaza in domeniu IT, adresativa doar unui centru specializat in recuperare de date daca doriti sa pastrati sanse mari de recuperarea a datelor.
La un astfel de caz hardul se desface si se lucraeaza in conditii de CLEAN ROOM CLASS 100 pentru a putea fi recuperate datele. In mod sigur un astfel de caz nu poate fi recuperat decat partial, in urma unui soc este imposibil sa nu se produca deteriorari de suprafata. Rezultat partial poate insemna un procent cuprins intre 1 si 99%, dar daca acest rezultat variaza intre 80 si 99% atunci poate fi considerat un rezultat bun avand in vedere ca hardul a suferit un soc fizic.
Trebuie sa aveti in vedere ca pe langa costurile de recuperarea a datelor veti pierde si garantia hardiscului deoarece hardul trebuie desfacut, practic daca datele nu sunt foarte importante este mai simplu sa duceti hardul la garantie, dar daca datele sunt importante veti renunta la garantie pentru a putea apela la o procedura de recuperare.
Cum recuperez datele de pe un hard cu mufa USB rupta ?
Aici sunt doua posibilitati si ambele implica pierderea garantiei. Trebuie sa scoateti hardul din carcasa si aici exista doua tipuri de harduri :
a) harduri de 2.5” cu interfata USB integrata, aici intra majoritatea hardurilor de generatie noua de la Western Digital si de la Samsung
b) harduri care contin adaptoare de le SATA la USB
Daca hardul face parte din categoria A singura solutie este sa va adresati unui centru specializat de recuperare a datelor. Daca hardul face parte din categoria B atunci lucrurile sunt mult mai simple , este suficient sa conectati hardul pe o interfata SATA si sa recuperati datele dupa care puteti sa folositi hardul pe post de hard intern sau sa-i cumparati o alta carcasa USB de 2.5”.
Vreau sa-mi repar hardul extern, nu ma intereseaza recuperarea datelor?
In general nu face nimeni reparatii de harduri deoarece un hard odata ce are anumite deteriorari nu mai este un hard de incredere. Daca spre exemplu un hard are bad sectoare in mod sigur starea lui nu poate decat sa se agraveze deci nu faceti decat sa amanati o pierdere de date. Daca un hard nu mai functioneaza corect, merge la o viteza foarte mica sau se blocheaza este recomandat sa faceti cat mai repede un backup sau daca aveti garantie sa-l duceti in garantie. Noile generatii de harduri sunt mai putin fiabile decat hardurile de generatie veche, in ultima perioada intalnim destul de des harduri care se deterioreaza dupa cateva luni de functionare.
Asadar conceptul de reparatie in acest domeniu nu este valabil decat daca problema este logica( partitii corupte, fisiere sterse…..) adica hardiscul este perfect functional din punct de vedere fizic.( exista persoane care spun ca li s-a stricat hardul atunci cand li s-a corupt partitia)
Cum recuperez datele de pe un hard extern care s-a ars?
Aici exista doua posibilitati, sa se fi ars doar interfata aferenta carcasei in care se afla hardul sau sa se fi ars hardul din interior carcasei. In 90% din cazuri se arde hardul din interiorul carcasei.
In general un hard ars de generatie noua nu poate fi recuperat prin metoda de schimbare a partii electrice, hardurile noi contin anumiti parametri unici care sunt sinconizati cu partea electrica aferenta. Mai mult in anumite situatii prin schimbarea partii electrice se pot produce deteriorari de suprafata care sa faca foarte dificila recuperarea de date.
In astfel de cazuri solutia este sa va adresati unui centru specializat de recuperare a datelor care poate sa va ofere cea mai buna solutie fara riscul pierderii datelor.
BIT DATA RECOVERY ofera solutii profesionale de recuperarea a datelor de pe harduri defecte, pentru mai multe detalii vizitati site-ul – www.recuperaridate.ro
21 Comments. Leave new
Am si eu un hard extern pe care l-am scapat din mana cand l-am scos din laptop si acum cand il conectez se tot aud niste sunete si imi cere formatare, este un Western Digital My Passport de 500GB care l-am cumparat de cateva luni de la EMAG. Ma intereseaza daca exista vreo varianta sa recuperez datele si apoi sa-l duc la garantie sa mi-l schimbe ?
Din punctul meu de vedere este necesar sa va decideti ce este mai important: garantia hardiscului sau recuperarea datelor. Daca hardiscul este mai important ar fi bine sa-l duceti in service si probabil ca o sa vi-l schimbe. Daca sunt importante datele este indicat sa nu-l mai alimentati deloc si sa-l aduceti in service-ul pentru o diagnosticare gratuita. Mai multe detalii gasiti pe http://www.recuperaridate.ro/
Hardul meu nu mai merge, va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Deci, il conectez se aprinde ledul dar nu mai il vede, am incercat tot ce am stiut, i-am pus alt cablu usb, l-am conectat deconectat am restartat calcultorul dar refuza sa ma fie detectat.
Am gasit diverse siteuri cu programe de recovery si am incercat cu 2-3 si nimic, nu il mai vede nici un program.
Am sunat la cei de la care l-am cumparat le-am explicat problema mea si ei au spus ca mi-l schimba dar pierd ce am pe el si am pe el poze de cativa ani pe care nu pot sa le pierd, prefer sa pierd garantia si sa gasesc o varianta sa scot pozele de pe el.
Hardul nu e vechi are maxim 2 ani decand l-am cumparat si acum vreo 3 saptamani l-am scapt pe jos in timp ce ma uitam la un film, pur si simplu mi-a alunecat. Dupa aia se mai bloca din cand in cand dar mergea fara probleme, acum de vreo 2 zile de cand ma chinui nu mai merge deloc.
Ce as mai putea sa fac sau sa-l conectez cumva sa-mi scot datele de pe hard?
La cum se prezinta lucrurile hardul a ajuns intr-un stadiu in care un utilizator obisnuit sau chiar si un IT nu mai poate face foarte multe lucruri, cel mai probabil s-au produs in momentul cazaturii anumite deteriorari de suprafata care s-au agravat pe masura ce ati mai utilizat HDD-ul.
Cel mai indicat ar fi fost sa incercati sa faceti backup la date imediat dupa cazatura, ar fi putut fi o mutare castigatoare sau e posibil doar sa fi ajuns mairepede in stadiul in care sunteti acum fara sa reusiti recuperarea datelor de pe hdd.
Consider ca in acest moment singura solutie este sa apelati la o firma specializata pe recuperare de date.
Mai puteti face diverse incercari dar starea HDD-ului se va agrava si sunt sanse sa nu mai puteti recupera pozele nici la un service specializat daca suprafetele platanelor se deterioreaza foarte tare.
Buna ziua, am un hard disk extern seagate care nu mai este vazut nici de unitate si nici de laptop. Din cate stiu eu nu a fost scapat, nu a fost trantit,va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac sa ajunga la voi in service (nu sunt din Bucuresti) si cat costa sa recuperez de pe el. Multumesc in avans
Buna ziua,
Daca hardul nu mai este detectat de nici un calculator in mod sigur problema HDD-ului este de natura FIRMWARE sau MECANICA, grilele noastre de preturi le gasiti aici iar adresa noastra o gasiti aici. Va asteptam in service pentru o diagnosticare GRATUITA, diagnosticarea este GRATUITA atat timp cat hardul nu a mai fost desfacut, daca HDD-ul a mai fost desfacut in de catre dumneavoastra sau in alte service-uri e necesara o diagnosticare amanuntita in CLEAN ROOM CLASS 100 care implica anumite costuri, le gasiti in pagina de tarife.
Buna. Am un hard disk extern pe care tatal meu a vrut sa încerce ceva..sa vada daca merge in telefonul lui dar i.a aparut ca necesita o formatare ( pe laptop , sau in TV cand il cuplam niciodata nu cerea asta ) doar pe telefon ..nu il accepta probabil , si a dat DA din greseala la formatare ..in urmatoarele 3 secunde a inchis tot a scos hardul din telefon. Dupa 3 secunde l-a scos imediat repet. L.am bagat in laptop , nu il.citeste. l-am bagat in Tv..spune ca necesita o formatare. S.a blocat. Vreau sa recuperez anumite documente si poze foarte importante pentru mine ..daca ma puteti ajuta va rog. Daca este vre-o sansa sa recuperez.
Buna ziua, in mod normal datele ar trebui sa poata fi recuperate. Puteti aduce/trimite HDD-ul in Service recuperari date pentru o diagnosticare gratuita.
Buna ziua am un HHD nu pot sa il deschid singura optiune care imi da este sa formatez HHD dar am poze pe el si ju vreau sa le pierd ,ce se poate face?
Este indicat sa nu-l formatati, puteti incerca recuperarea datelor cu diverse softuri de recuperare cum ar fi acest soft sau daca procedurile vi se par complicate puteti aduce/trimite HDD-ul in service pentru a va recupera datele un specialist.
Din greșeala am apăsat reformatare în rezultate s-au stres toate fotografiile și videoclip pe pagina de start rulează fotografiile de pe card înseamnă că sunt în telefon Cum să le recuperez?
Imi pare rau dar nu am inteles intrebarea dumneavoastra.
Buna ziua. Am un hard disk extern toshiba 1terra pe care am stocat multe foldere cu fotografii. Dupa cateva luni bune de nefolosire am constat ca nu mai am pe el decat ultimul fisier adaugat. Care sunt sansele de recuperare? Am incercat cu recuva dar nu am reusit sa recuperez nimic..multumesc
Trebuie analizat depinde care este cauza acestei probleme, fisierele nu dispar din senin, trebuie sa existe o cauza.
Bună ziua,
aș dori să apelez la amabilitatea unuia dintre membrii echipei dumneavoastră de specialiști IT să mă lămurească într-o problemă de recuperare a unor date (fișiere video) de pe un HDD extern WD My Passport Ultra 1 tb.
1.nu îmi dau seama ce fel de ‘baduri’ prezintă, fizice sau logice? (pozele le deschide, filmulețele însă le deschide dar apoi randeaza.. se mai mișcă puţin și nu pot rula – se blochează imaginea;părere de amator, as tinde să cred că sunt de suprafață, să fie oare de la cap citire???)
2.cum am ajuns aici?
dupa ce HDD conectat la mediaplayer, l-am scos la finalul unui film vizionat și l-am scăpat ușor pe jos, pe urmă reconectandu-l nu a mai afișat datele ( mediaplayer ul nu mai recunoaște HDD), l-am conectat la un netbook unde după ceva timp a apărut icon-ul în my computer. Așadar a făcut la conectare zgomotul specific, nu a mai afișat interfața de selecție operațiuni și cu greu, la deschidere (click pe icon hdd) a etalat folderele cu fișiere. Detectează toate datele de pe el,dar…
3.la încercarea de a salva fișierele video pe alte medii de stocare îmi oferă timpi uriași
4.am descarcat utilitare precum Recuva sau Icare și am scanat pentru găsirea fișierelor,le-a listat iar atunci când dau recover îmi oferă timpi foarte mari pentru fișierele de 3,4, gb -4,5 zile.am probat cu unele filmulețe de 60 și 90 mb pe care le-am recuperat după circa 2 ore, fiecare. Menționez că Recuva nu mi-a listat fișiere mai mari de 4 gb
În condițiile date se intrevede o soluție (alt soft eventual) care să mă ajute să recuperez fișierele video mai rapid?
Mulțumesc anticipat
Buna ziua,
Hardul dumneavoastra a ajuns intr-un stadiu in care are deteriorari de suprafata sau o slabire a capatelor de citire, din acest stadiu orice abordare cu softuri va inrautati starea HDD-ului, adica puteti ajunge sa pierdeti total accesul la HDD cand aceste deteriorari se amplifica.
Singura solutie corecta in acest caz este o abordare profesionala intr-un centru de recuperare.
Multumesc.
am un hard disc extern de 1tera,pe el am filme preferate,nu il mai vede calculatorul cand il conectez.Ce pot face? nu ma pricep prea mult,va rog
dati-mi un sfat.
Daca nu apare in Disk Management cu capacitatea inseamna ca este defect, daca apare in Disk Management si ii vede capacitatea atunci ar putea fi o problema de partie si posibil sa puteti recupera datele cu softuri gen( R-studio, Easeus… ) , pentru restul cazurilor trebuie sa apelati la o firma specializata de recuperare.
Buna ziua .
Am si eu o problema cu un hard disk extern WD My passport de 1 GB . Cumparat de tatal meu in urma cu aproximativ 2 ani . A fost folosit pe un un smart tv samsung pentru a salva filme . Nu a fost niciodata folosit sau conectat pe calculator say alt dispozitiv . La ultima verificare hard-diskul nu a mai fost recunoscut de televizor si l-am conectat la PC cu windows 10 pentru a vedea daca este recunoscut . La conectare vede partitia care se formeaza ( f: ) si imi spune “You need to format de disk in drive f: before you can use it .” Evident ca am dat cancel pentru ca intentionez sa recuperez ce am pe el .
Dupa ce dau ” Cancel” Imi apare o eroare care spune asa :
” F:\ Is not accesible.
The volum does not contain a recognized file system .
Please make sure that all required filse system drivers are loaded and that the volum is not corrupted .”
Din ce inteleg scrie ca ori nu poate rula pe sistemul meu de operare ori este diskul defect
Am luat un program de recuperare date de pe internet versiunea trial care doar imi scaneaza diskul si a reusist sa il scaneze , mi-a aratat fisierle insa trebuie licenta pentru a continuaxtotusi nu am incredere, ce este cert este ca fisierele sunt inca acolo pe hard . Precizez ca nu a fost lovit sau bruscat .
Cu speranta ca voi primi un raspuns satisfacator inchei aici si va salut .
Buna ziua, cel mai probabil filesistemul de pe HDD s-a alterat, in astfel de situatii daca hardul nu are alte probleme de functionalitate datele pot fi recuperate cu softuri de recuperare. Puteti folosi un soft achizitionat de dumneavoastra sau puteti apela la serviciile unei firme specializate de recuperare date.
Mulțumesc pentru răspuns .
Am greșit , hardul este de 1000 de GB nu de 1