Hard-disck-urile nu mai sunt astazi ce erau o data. Daca principiul de functionare putem spune ca a ramas cam acelasi, capacitatea acestor componente a crescut exponential. Astfel, de la vechile unitati hard-disk de 600 sau 800 Mb, s- ajuns astazi la unitati de ordinul TB. Mai mult, acestea au devenit atat de comune, incat pana si calculatoarele de gamming ale copiilor sunt dotate cu asa ceva. Aceasta in conditiile in care, cu aproximativ doua decenii in urma, hard-disk-urile de mare capacitate reprezentau un adevarat eveniment atunci cand aparea pe piata. Astazi, practic, aproape ca nici dimensiunile hard-disk-ului nu mai conteaza. Aceasta in conditiile in care avem o multime de unitati alternative de stocare a datelor, printre care memorile flash, stick-urile de memorie sau hard-disk-urile externe. Acestea din urma au devenit astazi din ce in ce mai accesibile, astfel incat pot fi folosite de aproape oricine.
Stocarea datelor pe un hard-disk extern
Astfel, daca pana nu demult unitatile hard-disk externe aveau preturi prohibitive, astazi, acestea au preturi destul de mici, devenind unitati de stocare preferate pentru un volum mare de informatii. Principalele motive nu sunt insa legate doar de capacitatea de stocare, ci mai mult de conectivitate si rata de transfer. Unitatile moderne se pot cupla la unitatea calculatorului sau la laptop prin USB, fara carcase ori suporturi speciale, asa cum se intampla pana nu demult. De asemenea, acestea beneficiaza de o rata de transfer foarte mare, care permit transferul a 1 TB sau 2 TB de date in doar cateva secunde.
Atentie la manevrare!
Cu toate acestea, hard-disk-urile externe nu sunt lipsite de riscuri. Unul dintre acestea este legat de socurile mecanice. Asemenea oricarei unitati de stocare, si hard-disk-urile externe sunt vulnerabile la lovituri sau alte socuri de natura mecanica. Nu este ceva iesit din comun ca un hard-disk extern sa fie scapat pe jos in momentul transportului sau chiar a manevrarii la transferul de date. Din acest punct de vedere, apare o vulnerablitate si la nivelul datelor stocate pe acesta. Socurile de orice fel pot cauza blocarea totala sau partiala a unitatii, astfel incat sa vedem doar o parte dintre informatiile stocate pe el. Alte riscuri ce pot aparea la transferul datelor sunt date de stergerea accidentala a informatiilor, precum si suprascrierea datelor. In toate aceste cazuri, cel mai sigur este sa apelati la un specializt in recuperare date, cu ajutorul caruia filmele favorite sau fotografiile de familie pot reintra in posesia dumneavoastra. Pentru aceasta insa, este total contraindicat sa procedati la depanarea hard-disk-ului extern acasa. Specialistii in recuperari date si depanare au instrumentele si cunostintele necesare pentru astfel de operatiuni. In plus, orice impuritate in aer se poate depune pe platanele hard-disk-ului, facandu-l inoperabil. Este motivul pentru care service-urile specializate in calculatoare detin camere speciale, unde astfel de dispozitive sunt manevrate cu grija, ferit de orice pericol care le-ar putea afecta buna functionare. Din acest punct de vedere, putem spune ca niciun dispozitiv de stocare nu este infailibil, insa datele inscriptionate pot fi recuperate daca apelezi la persoana potrivita.