Evolutia sau revolutia tehnologica s-a facut simtita si pe nisa mediilor de stocare. De la vechile si destul de fragilele dischete (disc flexibil – floppy disk) cu cativa megabytes de date, care la vremea lor, au facut senzatie printre utilizatori, saltul la CD-urile reinscriptibile, sapte sute de megabytes spatiu de stocare, sau DVD-uri (4,7 gigabytes) a fost unul urias. Insa, chiar daca siguranta pe care o ofereau noile suporturi era semnificativ mai mare, tot mai existau unele scapari. Astazi, companiile specializate in producerea mediilor de stocare au in portofolii noi propuneri, concretizate in stick-urile de memorie, unele dintre cele mai sigure si mai fiabile medii de stocare a informatiilor digitale.
Ce este un stick de memorie
Compacte, robuste, fiabile. Acestea sunt trei dintre cele mai importante caracteristici ale stick-urilor de memorie. De dimensiuni relativ reduse, lungime intre 5 si 7 cm, latime de aprozimativ 1,5 cm si cu o greutate de doar cateva zeci de grame, ele au o constructie robusta, putand rezista la socuri fizice (loviri, caderi accidentale etc.). Un astfel de dispozitiv de stocare are o memoria flash de tip NAND si poate fi conectat la alte device-uri compatibile printr-un USB (Universal Serial Bus) seria 2.0 sau, mai nou, 3.0. In general, ele permit pana la 1 milion de cicluri de scriere, fiind garantate din acest punct de vedere 10 ani. Pot avea pana la 256 GB spatiu de stocare, insa cele mai des folosite sunt cele cu capacitati cuprinse intre 2 GB si 16 sau 32 GB. Aceste mici minuni tehnologice au o capacitate de scriere de pana la 30 MB/s iar cea de citire se afla la jumatatea valorii de scriere. Pentru a crea o puternica impresie de diversitate si o buna metoda de recunoastere a brand-urilor, stick-urile de memorie pot fi gasite intr-o gama foarte variata de modele, culori si forme. De la deja traditionalul stick (bara, baton) pana la bratari, pixuri, brichete, de la carcasa simpla de plastic pana la cea de lemn, metal sau piele, stick-urile de memorie isi asteapta cuminti cumparatorii.
Stick-urile de memorie si sistemele de operare
Competitivitatea extrem de crescuta care caracterizeaza intreaga industrie IT se regaseste si pe nisa mediilor de stocare. De aceea, mai toti marii producatori de astfel de dispozitive au luat in considerare compatibilitatea produselor care le ofera spre vanzare cu sistemele de operare uzuale. Interesul fiind de ambele parti, OS-uri precum Windows, iOs (sistemul de operare promovat de compania Apple) sau majoritatea sistemelor bazate pe Unix ofera suport nativ pentru stick-uri. Mai mult chiar, aceste sisteme de operare pot rula direct de pe stick-ul de memorie. In felul acesta, pe un terminal vor putea rula doua sisteme de operare diferite fara sa apara vreun conflict.
Avantaje vs dezavantaje
Ca orice alt produs, electronic sau de alta natura, si stck-urile de memorie prezinta anumite avantaje si diferite dezavantaje in timpul utilizarii. Ca avantaje, printre cele mai importante, amintim: consumul redus de resurse energetice. In principiu, un stick nu are incorporata o sursa de energie. Prin USB el se conecteaza la un alt dispozitiv si functioneaza cu o mica parte din energia acestuia. Un alt avantaj este dat de soliditatea si robustetea constructiei. Materialele din care este confectionat un stick sunt rezistente la actiunea diferitor agenti agresivi precum praful, zgarieturile sau socurile mecanice. In plus, stick-urile de memorie nu au parti in miscare, fapt care le sporeste rezistenta in timp. Compatibilitatea cu toate sistemele de operare se constituie intr-un alt avantaj important. Posibilitatea de a scrie si citi date importante cu densitate mare in aproape orice situatie si ocazie transforma micul dispozitiv intr-un device indispensabil.
Dezavantajul care ridica cele mai mari probleme este dat de dimensiunile fizice reduse, depasirea acestui impediment necesitand din partea detinatorului o atentie sporita, posibilitatile de a-l pierde sau de a-l ratacii fiind destul de mari. Totusi, producatorii au adaptat carcasele in vederea atasarii stick-ului la obiecte ceva mai voluminoase.
Prezenta stick-urilor pe panoplia perifericelor importante este mai mult decat o utilitate. Este o necesitate. Depozitarea datelor informatice importante din punct de vedere personal sau profesional in conditii de siguranta sporita precum si accesul la acestea oricand si aproape oriunde, prezenta unui terminal dotat cu un port USB fiind obligatorie, au transformat stick-urile de memorie intr-un gadget util si necesar.