Componente deosebit de importante in arhitectura interna a unui computer personal, laptop sau alt gadget, hard disk-urile sunt supuse aproape acelorasi riscuri de accidentare ca orice alta piesa. Atentia care trebuie acordata HDD-ului este cu atat mai mare cu cat este stiut faptul ca pe cat de puternice pot fi ele inca isi pastreaza un grad mare de vulnerabilitate in faca diverselor pericole fizice sau psihice ce pot apare de-a lungul perioadei de functionare.
HDD-ul este o unitate de stocare sau memorare nevolatila (permanenta) a datelor informatice. Acestea sunt de de diverse capacitati cuprinde intre 250 GB si 4 TB. Un astfel de hard disk este format, in principal, din doua sau trei platane magnetizate (discuri dure), capete magnetice de scriere citire si un motor trifazic cu ajutorul caruia sunt invartite cu viteza constanta discurile plus alte piese care fac legatura cu celelalte componente ale computerului.
Daca accidentele fizice precum loviturile directe sau indirecte pot fi lesne evitate, cele psihice – accidente logice sau firmware – precum si cele de natura electrica nu pot fi controlate in totalitate.
Daca intr-un regim de lucru normal temperatura la care poate ajunge un HDD este de aproximativ de 50⁰C, vara cand temperatura aerului ridica ingrijorator de mult nivelul mercurului in termometre, asupra mediului de stocare se exercita, indirect, presiuni suplimentare. De aceea, temperatura ridicata constituie un risc major pentru integritatea datelor stocate si a unitatii in sine si poate fi trecuta in agenda de lucru la capitolul prioritati. Temperaturile mari nu constituie un pericol doar pentru HDD-uri. In astfel de conditii poate fi afectat procesorul sau chiar memoria RAM.
Dar ce se intampla mai exact in interiorul HDD-ului cand temperatura se apropie nepermis de mult de punctul critic (60 – 70⁰C) si, uneori, chiar il depaseste? Cum era de asteptat, ceva de genul sa se topeasca vreo componenta sau ceva asemanator se poate intampla doar daca introduci unitatea in cuptorul cu microunde si il setezi la cea mai mare temperatura. In rest, la temperaturi mari exista pericolul de a pierde din informatiile stocate fie la momentul scrierii fie atunci cand sunt accesate. Acest risc asociat cu deteriorarea informatiilor stocate in unitatea principala se datroreaza in mare masura procesului de uzura. Daca mai adaugam si temperatura ridicata atunci cu siguranta aveam de-a face cu premisele unui accident de pierdere a informatiilor, fapt mai putin placut din toate punctele de vedere.
In concluzie este indicat sa retinem faptul ca temperaturile ridicate precum canicula au anumite efecte asupra hard disk-urilor, insa de cele mai multe ori acestea rezista si unor conditii mai vitrege. Problemele apar cu adevarat in momentul in care calculatorul avut prezinta anumite mici probleme ce nu sunt usor de sesizat sau de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea. Pentru a nu avea parte de probleme cea mai majore este esential sa aveti grija de laptop, sistem-ul desktop sau tableta inca de la aparitia primelor probleme.
Pentru ca temeperaturile ridicate care ne influenteaza vara sa nu mai aiba efecte negative asupra hard disk-ului si nu numai este bine sa tinem cont si de locul in care pastram gadget-ul respectiv. Camerele in care nu circula cu usurinta aerul sa casele in care nu exista aer conditionat influenteaza foarte mult aparitia acestui fenomen. Daca totusi intampinati probleme nu ezitati sa va adresati unei firme de recuperare date pentru a putea recupera informatiile pierdute.