De cele mai multe ori avem impresia ca simpla salvare a unor fisiere si arhivarea lor pe o partitie separata ne fereste de orice griji. In realitate, riscul de pierdere a datelor ne pandeste la tot pasul, incepand de la erorile umane, pana la actiunea virusilor ori a hackerilor, care ne pot lasa fara fisierele pretioase, fara accesul la arhiva personala de fotografii si filmulete de familie, chiar fara vreun avertisment. Cele mai multe cauze care conduc insa la pierderea iremediabila a datelor tin de greseli cauzate de factorul uman. Astfel, utilizarea defectuoasa a calculatorului si a unitatilor de stocare interne sau externe poate conduce la stergerea accidentala de fisiere si, mai mult, la pierderea definitiva a lor, in cazul in care nu apelam la specialist in recuperare de date care sa ne ajute.
Stergere accidentala de fisiere
Una dintre principalele erori pe care le intalnim in pierderea de date o reprezinta stergerea accidentala a acestora. Simpla apasare a tastei Delete atunci cand suntem cu cursorul pe un anumit fisier poate conduce la stergerea acestuia. De asemenea, daca mai suntem si adeptii ordinii si curateniei absolute pe calculator, golirea cu regularitate a cosului de gunoi (Recycle Bin) poate face imposibila misiunea noastra de recuperare de date.
Formatarea hard disk-ului sau a cardului de memorie
O alta greseala intalnita frecvent la utilizatorii neexperimentati sau prea grabiti o reprezinta formatarea unitatii de stocare. Aceasta are loc de obicei in momentul in care procedam la reinstalarea sistemului de operare pe calculator, dar fara copierea prealabila a fisierelor pe o unitate de rezerva. Mai ales in cazul unitatilor hard disk nepartitionate, optiunea de formatare poate avea efecte dezastruoase. Chiar si in acest caz insa, apelarea la specialistii in recuperare de date va poate scoate din necaz, in situatia in care nu ati apucat sa rescrieti noi fisiere pe partitiile sau pe hard disk-ul formatat. Operatiunea de formatare poate avea loc insa mult mai frecvent in cazul unitatilor de stocare externe, precum cardurile de memorie. Optiunea este una activata frecvent din meniul principal al camerelor foto/video, astfel ca formatarea accidentala este una des intalnita.
Suprascrierea datelor
Daca stergerea fisierelor si formatarea unei partitii mai pot constitui premise pentru apelarea la specialisti in recuperarea de date, exista o operatiune pentru care solutiile de recuperare sunt practic inexistente. Acestea reprezinta suprascrierea fisierelor cu acelasi nume peste altele deja existente, caz in care acestea din urma sunt pierdute in totalitate. Aceasta este o eroare des intalnita, in ciuda mesajelor de atentionare pe care calculatorul ti le afiseaza inainte de a finaliza aceasta operatiune. In acest caz, simpla apasare a butonului de acceptare poate echivala cu pierderea fisierelor.
In fine, ultimele erori ce pot aparea sunt cauzate de defectiunile de ordin fizic. Astfel, simpla lovire a unei unitati de stocare sau un soc puternic pot cauza functionarea defectuoasa, cu efecte nefaste pentru datele stocare. Iar o greseala si mai mare o reprezinta incercarea de desfacere pentru reparatii a unitatii hard-disk acasa ori in alte spatii improprii, unde un simplu fir de praf poate compromite definitiv unitatea de stocare.
3 Comments. Leave new
Foarte util articolul
CUM RECUPEREZ CARDUL CU POZELE DESCĂRCATE?
Nu am inteles intrebarea, vreati sa spouneti ca ati descarcat pozele si apoi ati formtat sau ati sters card-ul si acum vreti sa le recuperati?