Unitatile hard-disk au devenit astazi adevarate depozite de date, acestea putand avea capacitati ce pot ajunge cu usurinta la 2 sau 4 TB. Acest lucru era aproape de neconceput in urma cu cativa ani, cand unitatile hard-disk abia daca ajungeau la 64 sau 128 GB. Astazi insa, acest volum de date incape pe un stick sau un card de memorie. In ciuda capacitatii mari de stocare insa, hard-disk-urile au devenit din ce in ce mai incarcate si mai neincapatoare. Caci, odata cu evolutia tehnicii, toate fisierele conexe au castigat in dimensiune. Astfel, o simpla fotografie a ajuns sa masoare astazi mai multi MB de date, avand dimensiuni de 12 sau chiar 20 de megapixeli. Nu mai spunem de jocuri si filme, care sunt realizate cu o grafica de ultima generatie, necesitand resurse foarte mari, atat din punct de vedere al placii video si al procesorului, cat si al spatiului ocupat pe hard-disk. In aceeasi linie se inscriu si sistemele de operare, care au nevoie astazi de partitii consistente pe hard-disk pentru a putea functiona la parametri optimi. Din acest punct de vedere, tot mai multi utilizatori cauta solutii alternative pentru stocarea datelor, orientandu-se fie spre platformele cloud, fie spre achizitionarea de hard disk-uri externe portabile. Este insa aceasta solutia cea mai potrivita? Ce faci atunci cand pierzi datele de pe hard disk-ul extern?
Cum se comporta un hard-disk portabil
Ce-i drept, un hard-disk portabil iti ofera o oarecare siguranta in ceea ce priveste datele tale. Mai mult, iti da si sentimentul de control permanent, cata vreme poti avea acces imediat la datele tale, fara a fi constrans de internet sau logarea la diverse platforme online de stocare a datelor. Pur si simplu, conectezi hard-disk-ul extern la laptop sau la calculator si ai acces la date. Iar conexiunea se face rapid, prin USB, fara sloturi speciale sau alte sertare personalizate, asa cum se intampla cu ani in urma. Si in ceea ce priveste rata de transfer al datelor lucrurile s-au schimbat radical, cantitati de ordinul zecilor de GB putand fi transferate in doar cateva secunde. Este insa acest hard-disk extern atat de sigur incat sa iti incredintezi lui toate fisierele tale valoroase? In ciuda sigurantei afisate, si aceste dispozitive sunt supuse riscurilor de tot felul.
Defecte posibile la un hard-disk portabil
In primul rand, hard-disk-urile portabile se comporta asemenea oricarui alt dispozitiv de stocare a datelor, putand genera erori la scriere si la redare. Iar similitudinile cu hard-disk-urile interne in ceea ce priveste constructia ii pot aduce tot atatea defecte. In primul rand, nu trebuie uitat ca hard-urile sunt extrem de sensibile la socurile de natura mecanica. Prin urmare, orice lovitura poate cauza zgarieturi la nivelul platanelor de pe discurile interioare, pe care este inscriptionata informatia. De asemenea, capul de citire a datelor poate da rateuri. Astfel, la cea mai mica lovitura, acesta se poate misca sau apropia foarte mult de platane, cauzand zgarieturi, care impiedica citirea datelor.
Acesta este momentul in care trebuie sa iti pui problema apelarii la un specialist, care te va ajuta la recuperarea de date totala sau macar partiala de pe hard-disk. Mai multe detalii despre recuperarea datelor de pe hdd extern poti accesa pagina recuperaridate.ro