Pana nu de mult timp cumparatorii si utilizatorii de PC-uri nu aveau prea multe optiuni in ceea ce priveste modalitatea de stocare a informatiilor in functie de sistemul avut, laptop sau desktop. Daca cele mai multe calculatoare erau prevazute in trecutul apropiat cu unitati de hard disk (HDD), iata ca acum exista posibilitatea sa configurati sistemul fie cu un HDD sau un SSD, iar in unele cazuri chiar cu ambele.
Insa care sunt diferentele dintre cele doua? Ce functii indeplinesc acestea? Care le sunt avantajele si dezavantajele? Acestea sunt doar cateva intrebari la care isi propune acest articol sa va raspunda.
HDD
In mod traditional un hard disk reprezinta un mediu de stocare a datelor, nevolatil, un sistem de baza al oricarui PC. Hard disk-urile, in esenta sunt platane de metal ce au un strat magnetic. Acest strat stocheaza datele indiferent de natura lor (fie ca reprezinta un document scris, un film sau muzica). In momentul in care informatiile sunt citite sau scrise un brat acceseaza aceste date in timp ce platanele se rotesc in carcasa hard disk-ului.
SSD
Din punct de vedere functional un SSD indeplineste aceleasi functii precum un HDD (salvarea datelor in timp ce sistemul este oprit, boot-area sistemului, etc.), dar in loc de un strat magnetic care acopera partea de sus a platanelor, datele sunt conectate pe cipuri de memorie care au rolul de a retine informatia chiar si atunci cand in sistem nu exista curent. Chip-urile pot fi instalate pe placa de baza a sistemului (la fel ca la unele laptop-uri sau netbook-uri), pe un card PCI/PCIe sau in orice dispozitiv ce poate fi conectat la PC.
Avantaje/Dezavantaje
Pret: SDD-urile in comparatie cu HDD-urile sunt destul de costisitoare. Si pentru a intelege diferenta daca pentru un sistem HDD de 1TB disk intern de 2,5 inch veti plati in jur de o suta de dolari, pentru un sistem care foloseste SSD-ul pretul este in jur de sase sute de dolari. Din moment ce HDD-urile sunt mai vechi in bransa si preturile sunt ceva mai accesibile vor ramane mai putin costisitoare si in viitorul apropiat.
Capacitate: o unitate poate sa aiba o capacitate care ajunge pana la 1TB, insa acestea sunt destul de scumpe si rare. Cele mai populare si totodata folosite sunt cele care au capacitatea intre 128 GB – 500 GB, ultimele fiind destul de utilizate indiferent daca sistemul are HDD sau SSD .
Viteza: la acest capitol SDD-urile sunt lider. Un PC echipat cu SSD va porni in cateva secunde, cu siguranta sub un minut. Un HDD necesita ceva mai mult timp pentru a accelera toate specificatiile de operare si este mai lent in timpul funtionarii normale decat un SSD.
Durabilitatea: un SSD nu are diferite parti ce se pun in miscare in timpul functionarii, astfel ofera si o mai mare siguranta in ceea ce priveste stocarea si pastrarea datelor chiar daca laptop-ul este miscat dintr-o locatie in alta. HDD-urile au niste capete ce sunt actionate pe suprafata platenelor in timp ce PC-ul functioneaza, acest aspect dand o oarecare vulnerabilitate la miscari bruste sau alte actiuni externe intruzive.
Zgomot: chiar si cel mai silentios HDD va scoate un zgomot atunci cand functioneaza. Hard disk-urile mai rapide vor face mai mult zgomot decat cele mai lente. Si din acest punct de vedere SDD-urile sunt in avantaj, acestea nu fac nici un zgmot deoarece nu sunt actionate mecanic.
Daca din punct de vedere al preturilor hard disk-urile castiga detasat, SDD-urile sunt ideale pentru toate celelalte categorii enumerate mai sus. In ceea ce priveste longevitatea ambele tipuri sunt la fel de rezistente. HDD-urile se uzeaza datorita utilizarii constante, actiunea fizica fiind suspusa deteriorarii, iar SDD-urile se strica datorita memoriei falsh care are o limita asupra scrierii si stergerii repetate a informatiei.
In cazul in care intampinati probleme in accesarea datelor de pe hdd sau ssd, va asteptam in service pentru o diagnosticare gratuita . Bit Data Recovery ofera servicii de recuperare date la standarde profesionale.