Un server este o parte importanta dintr-o retea care are un numar de functii critice, care pot include, acces partajat la fisiere, controlul accesului la retea, centrala e-mail si management de colaborare. In ceea ce priveste partajarea de fisiere, server-ul este centrala „cabinetul de depozit” in care sunt pastrate informatiile unei afaceri. In cazul in care utilizatorii individuali salveaza fisiere de pe hard disk-ul individual al unui calculator, fisierele nu sunt usor accesibile pentru altii sau in cazul in care ceva nu merge bine cu computerul, accesul la fisierele de pe acesta nu vor fi afectate. Cu o retea de server, in cazul in care computerul este oprit sau hard-disk-ul prezinta probleme, puteti accesa in continuare fisierele. Un server poate avea un sistem construit pentru recuperarea datelor in anumite cazuri critice. Exista, de asemenea, mai multe aplicatii destinate functionarii unui server, care odata instalate vor spori foarte mult productivitatea unei afaceri si procesul de comunicare.
Tipuri de server si instalarea lor
Exista mai multe tipuri de servere, incepand de la servere de e-mail, servere de web si servere proxy pentru cele private, dar si serverele de backup.
Serverele virtuale sunt un hibrid de server dedicat; unul care este de sine statator si este utilizat de obicei pentru un site web de mare trafic, si un tip de hosting in cazul in care multe site-uri sunt gazduite pe o singura platforma. In esenta instalarea unui astfel de server este simpla deoarece este vorba de unul singur ce are capacitatea de a rula mai multe sisteme de operare, software de server separat si configuratiile pentru fiecare dintre multele site-uri diferite. In procesul de instalare trebuie avute in vedere actiuni precum partajarea resurselor hardware, cum ar fi procesor, memorie si hard disk-uri.
Exista multe diferente in ceea ce priveste instalarea unor servere virtuale vs shared hosting sau servere dedicate. Intr-o instalare de tip shared hosting, in cazul in care software-ul de tip server devine corupt sau daca un site gazda special devine corupt se pot produce mari probleme ce vor afecta toate celelalte site-uri gazduite, prin urmare, aceasta nu este la fel de fiabil ca in cazul in care aveti un singur server dedicat de gazduire. Un avantaj, adus in instalarea acestuia este oferit de faptul ca acesta este cel mai permisiv din punct de vedere al reglajelor datorita resursele hardware partajate.
Pe de alta parte, scalabilitatea unui server dedicat poate cauza probleme in cazul expansiunea este necesara prin instalarea de noi up-date-uri. In acest caz, site-ul ar trebui deconectat daca nu au fost portate informatiile la un server complet diferit si in acelasi timp mai sigur decat o configurare de gazduire partajata.
Un server virtual privat (VPS) este un mix intre un server dedicat si un cont de shared hosting. Instalarea lui presupune existenta unui server fizic impartit in mai multe servere virtuale care ruleaza fiecare complet independent una de alta. In cazul in care unul dintre serverele virtuale se defecteaza, caracteristicile instalate pe serverul fizic nu sunt afectate.
Conceptul de VPS permite clientului sa ruleze o instalare de server completa cu resurse garantate (RAM, memorie, spatiu pe disc, etc). Acest lucru reduce costurile pentru client. Daca aveti nevoie de o instalare de server complet cu optiunea de „scara”, un cont VPS este cel potrivit.
Un server virtual dedicat (VDS) este un mix intre un server dedicat si un server virtual privat. Acesta este conceput ca un singur server fizic, si doar un singur server virtual privat. Acest lucru presupune ca in urma instalararii acestuia veti obtine avantajele unui VPS (scalabilitate), cu avantajele unui server dedicat (utilizarea resurselor de 100%). Daca aveti nevoie de o instalare de server complet, cu optiunea de a scala si cu cerinte mari de resurse, un cont VDS este adecvat.