* cei care cred ca datele de pe calculator sunt cu adevarat pretioase au acum la dispozitie un dispozitiv de stocare care ii fereste de dezastru
Folosirea unui dispozitiv de stocare atasat (NAS – network attached storage) pentru fisierele comune dintr-o companie este modalitatea cea mai la indemana de a va crea un spatiu suficient pentru datele pretioase si pentru a avea o rezerva in cazul unui dezastru de natura tehnica sau chiar naturala.
Spre exemplu, in cazul erorilor de disc, datele pot fi recuperate cu ajutorul RAID, iar atunci cand situatia se inrautateste, o copie a unui fisier poate fi mai pretioasa decat hard-diskul sau calculatorul in sine. Ca masura ultima de protectie insa, exista acum si dispozitive securizate, unde datele dumneavoastra pot fi protejate inclusiv impotriva unor dezastre precum incendii, inundatii sau spargeri date de raufacatori. Este si cazul ioSafe, un dispozitiv de tip NAS incapsulat in interiorul unei carcase rezistente la incendii si scurgeri de apa. Dispozitivul rezista la temperaturi de pana la 840 de grade Celsius, putand fi chiar scufundat in apa dulce sau sarata, la adancimi de pana la trei metri, pentru nu mai putin de trei zile.
Asemenea unui seif pentru valori insa, preturile sunt de aproximativ 4.500 de dolari pentru o capacitate de 10 TB, ceea ce reprezinta o suma destul de consistenta. Pentru companii care vor insa ca datele esentiale sa fie pe deplin protejate pentru astfel de situatii de risc, aceasta investitie este una cat se poate de utila.
Un mic “monstru” de 27 de kg
Cel mai mare membru al familiei ioSafe, modelul 1513+, este produs de compania Synology si este propulasta de un procesor dual-core Intel Atom de 2.13GHz, cu 2GB memorie RAM de tip DDR3, upgradabila pana la 4GB, cu mufe USB 2.0, doua USB 3.0 si doua porturi eSATA, ce pot fi conectate la hard-discuri externe, atat pentru extinderea capacitatii de stocare, cat si pentru crearea de copii de rezerva.
Pentru un dispozitiv de tip NAS, modelul ioSafe este cu adevarat mare ca dimensiuni, fiind cam cat o unitate de server. Este insa incredibil de bine securizat, fiind construit dintr-o carcasa din otel ce masoara 375mm inaltime si 222 latime, cu o adancime de 318mm. De asemenea, este foarte greu, cantarind nu mai putin de 27 de kg. Este de aproape sase ori mai greu decat dispozitivele initiale de siguranta de la Synology, acest lucru datorandu-se, dupa cum ati intuit, materialelor din care e construita carcasa si a celor pentru protectia anti-incendiu.
Protectie totala a datelor
Este un aspect important, intrucat trebuie avut in vedere ca doar discurile de stocare sunt astfel capsulate. Utlizatorii au acces liber la porturile din dotare, astfel ca o picatura de apa sau varsarea din greseala a unei galeti, spre exemplu, va face ca intregul dispozitiv sa se opreasca din functionare, in vreme ce datele vor fi in siguranta. Aceasta datorita faptului ca unitatile de stocare sunt inchise adanc in interiorul unei carcase izolante din metal, protejate, la randul ei, de o usita rezistenta la apa. Hard-discurile, in sine, sunt de tip SATA, de 2.5 sau 3.5 inch, sase astfel de unitati oferind o capacitate de stocare de pana la 30 TB. Optional, dispozitivele concepute special penru dezastre pot oferi unitati eSATA, ducand capacitatea de stocare pana la 90 TB. Daca mai punem la socoteala si cele 12 luni de garantie oferite de producatori, cu acces la serviciul de recuperare de date ioSafe, atunci putem spune ca datele companiei noastre sunt in siguranta deplina.