Cu totii suntem specialisti, atunci cand intram pe forumurile de specialitate si ne dam cu parerea despre cum se repara un calculator sau se instaleaza un anumit program. Poate ca acesta este si avantajul internetului, de a oferi informatii in timp real, din orice domeniu, la o simpla butonare pe tastatura sau navigare cu mouse-ul pe ecran. De multe ori insa, informatiile pe care le primim nu sunt dintre cele mai complete. Fie sunt trunchiate, fie contin niste termeni pe care, daca nu esti cat de cat de specialitate, nu ai cum sa ii intelegi. Iar in domeniul IT, desi toata lumea pare ca se pricepe, in realitate, nu toti sunt si capabili sa puna in aplicare pana la sfarsit un program sau o aplicatie, fara a avea alaturi un initiat in aceasta ramura.
Iar in domeniul recuperarii de date de pe calculator, lucrurile stau mult mai rau. Primele indicii care ne-ar putea spune ca fisierele noastre sunt in pericol sunt sunetele ciudate pe care le auzim din unitatea centrala a calculatorului sau din interiorul laptopului. Astfel, scrasniturile repetate si eventualele mesaje transmise pe ecranul calculatorului ne-ar putea indica faptul ca hard-disk-ul nostru are o problema. Iar in astfel de cazuri, problemele nu sunt de ordin logic, nu tin de simple erori ale fisierelor, ci de ordin mecanic. Prin urmare, descarcarea si instalarea de programe de pe internet devine inutila, cata vreme hard-discul nostru ar putea avea o problema de natura mecanica. Aceasta poate lua diverse forme, de la zgarieturi ale platanelor, la defectiuni ale capului de scriere, asociate de obicei cu socurile sau loviturile accidentale pe care unitatea noastra le-a primit in timpul transportului sau manevrarii defectuoase. Ca la orice masina sau dispozitiv, folosirea in continuare a acesteia nu poate conduce decat la o deteriorare accentuata, cu risc de accidente sau de scoatere definitiva din uz. Astfel, functionarea unui hard-disk susceptibil de defecte de ordin mecanic va poate lasa fara fisiere pe calculator. Cel mai indicat ar fi sa evitati restartarea repetata a dispozitivului si inchiderea lui, pentru a va prezenta la un centru specializat in depanare si recuperare de date.
O alta masura de precautie ar fi evitarea salvarii de noi fisiere si documente, in cazul in care am procedat la formatarea accidentala a hard-disk-ului sau a unei partitii de pe acesta. Una dintre greselile frecvente facute de utilizatori o reprezinta transcrierea de fisiere de pe o partitie pe alta sau redenumire acestora. Trebuie stiut insa ca, in cazul in care suprascriem un fisier peste altul cu aceeasi denumire, cel vechi devine pierdut pentru totdeauna. Din nou, descarcarea de programe pentru recuperarea de date nu va garanteaza succesul, in lipsa licentelor necesare si experientei puse la dispozitie de lucratorii unui centru specializat in recuperarea de date.
Nu in ultimul rand, exista cazuri in care partitionarea hard-disk-ului s-a facut accidental sau in mod defectuos, iar utilizatorul incearca sa remedieze de unul singur problema. Readucerea hard-disk-ului la parametri optimi se face insa tot de catre specialisti, caz in care este necesara recuperarea datelor si transferul lor pe o unitate sigura, pana la remedierea problemei. Abia apoi putem vorbi despre reinstalarea sistemului de operare si transferul datelor inapoi pe hard-disk.