Daca pana nu demult calculatorul si sistemele informatice erau indispensabile doar la locul de munca, in birourile companiilor, astazi, aceste dispozitive au devenit parte din viata noastra de zi cu zi. Practic, aproape ca nu mai exista locuinta fara calculator personal sau chiar cu un calculator de tip desktop si laptopul de serviciu al membrilor familiei. De asemenea, in peisaj au aparut si dispozitivele mobile, astfel incat aparatele de tip smartphone inlocuiesc treptat, vechile telefoane cu taste. Pe langa acestea mai avem si tabletele, iar internetul a devenit astazi atat de accesibil, incat ajungem sa fim conectati practic oriunde: acasa, la birou, in mijloacele de transport in comun sau chiar in locuri mai izolate, in excursii si drumetii. Totul, din simpla nevoie de mobilitate a oamenilor, care a creat si o oarecare dependenta fata de aparatura moderna si conectivitate in orice moment al zilei. Tot acest lux al lumii moderne are insa si un mic neajuns: securitatea datelor noastre.
Riscuri in orice moment
Din moment ce suntem conectati la o retea de calculatoare sau la internet, deja inseamna ca nu mai suntem singuri si altcineva, cu sau fara acordul nostru, poate avea acces la calculatorul sau dispozitivele pe care le folosim. Acesta este motivul pentru care, inca de la inceput, producatorii de dispozitive de calcul si de softuri pentru acestea si-au pus problema securizarii datelor, astfel incat doar persoanele autorizate sa aiba acces la ele. Acest lucru este valabil in mod special la companii, care gestioneaza baze de date ale angajatilor si ale partenerilor, alaturi de documente strategice pentru lumea afacerilor. Totodata, securitatea datelor devine o problema din ce in ce mai mare si pentru persoanele fizice, din moment ce majoritatea dintre noi stocam pe calculatorul de acasa arhive imense cu fotografii de familie, filmulete si fisiere de lucru. De asemenea, nu putine sunt cazurile in care documente de lucru de la locul de munca sunt transportate acasa.
Principalul punct vulnerabil din punct de vedere informational il reprezinta insa corespondenta si operatiunile financiare. Practic, in aceste domenii cu totii suntem tinte ale piratilor informatici, cata vreme folosim informatii strict personale, date confidentiale, precum codul numeric personal, adrese si conturi bancare. Prin urmare, pericolul la adresa securitatii datelor noastre este unul cat se poate de real, in conditiile in care oricine astazi face plati online sau primeste pe e-mail confirmari ale acestora, in care sunt trecute detaliat date importante despre persoana noastra.
Masuri minime de siguranta
In aceste conditii, specialistii in securitatea datelor ne pun la dispozitie o serie de instrumente cu ajutorul carora sa ne protejam in fata acestui gen de riscuri. Primul dintre ele il reprezinta instalarea unui antivirus, care poate identifica eventuali intrusi si mai apoi, sa-i elimine de pe calculatorul dumneavoaastra. De asemenea, alte modalitati de a ne proteja datele sunt copierea lor pe unitati de rezerva, de asemenea, bine securizate. In rest, specialistii pot concepe softuri aplicate pe diverse sisteme destinate companiilor, cu protectie de ordin fizic si parolare a unitatilor, pentru a tine la distanta persoanele neautorizate, ca masuri minime de siguranta.