Obisnuinta de a porni computerul personal sau laptopul in fiecare dimineata, poate la cafea sau imediat dupa ce ne-am trezit a devenit de mult timp o necesitate. E-mail-uri care necesita un raspuns cat mai grabnic venite in ultimile ore, o ultima privire pe contul bancar sau o video conferinta cu prietenii pentru a stabili terasa unde se va aduna toata gasca sunt doar cateva prioritati ale primelor ore. Nu mai vorbim de deadline-urile proiectelor de la serviciu. Acum, vara, daca in primele ore ale zilei se inregistreaza temperaturi acceptabile, odata cu trecerea timpului acestea, la temperaturi ne referim, se schimba de multe ori intr-un mod dramatic.
Oricat de complexe sau de complicate ar fi ele, gadgeturile pe care le folosim in fiecare zi trebuie, vrem noi, sa suporte un mediu de lucru deosebit de dur in timpul verii, in sensul ca ele trebuie sa isi pastreze calitatile si proprietatile initiale indiferent de temperatura ambientala. Procesorul, placa video sau cea de retea sunt cateva dintre piesele care sunt supuse la un astfel de tratament. Mediile de stocare isi dovedesc si ele vulnerabilitatea in fata multor grade in termometre.
Hard disk-ul (HDD) se pare ca are cel mai mult de suferit. In conditii extreme el poate prezenta o serie de erori mergand pana la defectarea uneori iremediabila. Pentru a le pastra in cele mai bune conditii si, implicit, pentru a avea siguranta ca datele informatice pe care le vehiculam sau le stocam sunt bine pastrate este necesar sa luam o serie de masuri de protectie pentru prevenirea unor pierderi de altfel destul de greu de recuperat. Prima si poate cea mai importanta solutie consta in montarea unui cooler de HDD cu turatie mare. Este recomandata si montarea unui cooler de sistem. In felul acesta temperatura va putea fi pastrata la un nivel optim de-a lungul intregii sesiuni de lucru. O alta solutie ar fi schimbarea HDD-ului cu un SSD (Solid State Drive). Mai sigur si mai rezistent decat hard-urile clasice, si acestea pot prezenta unele disfunctionalitati daca ruleaza mult timp intr-un mediu foarte cald. De aceea, o ventilare corespunzatoare este imperios necesara.
Compact disk-urile (CD), DVD-urile sau stik-urile de memorie sunt alte medii de stocare a datelor de care avem nevoie si care pot avea de suferit daca sunt expuse un timp mai indelungat la temperaturi mari. Toate aceste trei tipuri de medii in care pot fi pastrate informatiile, in timpul procesului de scriere sunt supuse la la temperaturi destul de ridicate. Chiar daca au fost proiectate sa functioneze si in astfel de conditii, erorile de incriptare nu sunt in totalitate excluse. De aceea, fragmentarea unei sesiuni lungi de lucru in cateva mai scurte este un prim pas in ceea ce priveste securitate a datelor si procesul de securizare a scrierii acestora. Se va evita cu desavarsire depozitarea acestor obiecte sub actiunea directa a razelor solare. O verificare ulterioara a celor stocate este si ea necesara pentru un plus de siguranta.
Ca reguli generale de pastrare atat a mediilor de stocare cat si a instrumentelor electronice care le folosesc, amintim: spatiile in care se afla, pe cat posibil, este recomandat sa fie bine aerisite, montarea unui ventilator electric care sa aiba curentul de aer focalizat in directia locului in care se afla unitatea centrala a PC-ului precum si montarea unui ventilator special conceput pentru laptopuri este mai mult decat benefica.
Datorita directiei inca necunoscute in detaliu in care se indreapta tehnologia inalta, poate ca cea mai sigura modalitate de stocare a datelor cu caracter personal sau profesional este cea numita generic “in cloud” In felul acesta ati putea scapa de multe griji si probleme. Dar despre aceasta noua tehnologie mai multe in curand.