De ce? In cateva cuvinte simple, pentru ca odata ce ati indepartat carcasa care protejeaza partile componente ale unei unitati, de aproape orice natura ar fi ea, acestea devin foarte vulnerabile in conditiile pastrarii lor intr-un mediu ambient comun. O miscare gresita, oricat de mica ar fi ea, poate fi determinanta in pierderea definitiva a informatiilor depozitate. Un al treilea „de ce sa nu” consta in complexitatea etapelor ce trebuiesc parcurse pentru a duce la bun sfarsit un astfel de demers.
Multi dintre noi cunoastem persoane, amatori, sau poate ca noi insine care au incercat asa ceva acasa si, de cele mai multe ori actiunea s-a soldat cu un fiasco ale carui costuri au fost destul de ridicate. Sugestii, sfaturi, indrumari venite pe diverse canale prezinta si ele un risc destul de mare. De exemplu,- cei care ne indruma sa tinem unitatea hard disk in congelator pentru a obtine acele rezultate nemaipomenite cu care sa uimim lumea, uita de fiecare data sa vorbeasca de condensul care se formeaza pe suprafata pieselor tinute la temperaturi foarte joase si tinute apoi la temperatura ambientala. Sau poate ca la ei nu se intampla asa ceva (!?!).
Sa revenim la primul motiv, acela care spune ca un hard disk odata scos din carcasa sa este foarte delicat. El devine astfel foarte vulnerabil la praf. O particula foarte fina de astfel de reziduu poate deveni o cauza foarte importanta de pierdere definitiva a datelor. Una/unele dintre pesele cele mai fragile este/sunt platanul/platanele pe care este/sunt stocate informatiile. Ele sunt fabricate din sticla, ceramica sau aliaj usor de aluminiu si sunt acoperite cu un strat foarte fin puternic magnetizat. Aceste caracteristici le fac sa raspunda negativ la un mediu saturat de praf, la amprente digitale (mai exact spus la sebumul secretat de maini) etc. De aceea, intr-un laborator specializat in astfel de operatii de recuperare a datelor mediul septic este obligatoriu. Incercarea de crearea acasa sau intr-un birou a unui mediu cu astfel de proprietati este practic imposibila. Laboratorul unei societati specializate este singurul mediu in care un hard disk pregatit pentru salvarea datelor inscrise pe el este singurul mediu corespunzator pentru savarsirea unei astfel de operatii.
Ajungand la al doilea argument in sprijinul apelarii la serviciile unei firme specializate pentru recuperarea datelor de pe un hard disk incompatibil, ajungem la miscarile foarte bine calculate si dozate care trebuie facute pentru ca hard-ul si partile componente precum si procesul de recuperare sa nu aiba de suferit. Constructia unui hard disk presupune precizie. O comparatie putin fortata dar nu prea departe de adevar este cea cu constructia unei nave spatiale. Pentru aceasta exista o expresie larg acceptata de catre cunoscatori: toleranta infinit decimala. Doar cu o surubelnita, oricat de mica ar fi ea, nu se poate ajunge decat la un rezultat dezastruos. Inalta tehnologie disponibila intr-un laborator specializat va permite realizarea unor operatiuni complexe asistate de cel putin o camera video, iar masuratorile si alte operatii specifice vor fi asistate de programe specifice.
Respectarea unui algoritm al etapelor ce trebuie parcurs pentru a face un succes din procesul de recuperare a datelor inscrise intr-un mediu de stocare deteriorat precum si complexitatea acestora, al treilea motiv din seria “de ce nu …”, este o conditie necesara si obligatorie. Dezmembrarea unitatii hard disk, remontarea intr-un alt mediu, aplicarea solutiilor informatice sau refacerea mediului initial sunt doar o mica parte a pasilor care transforma dansul recuperarii datelor intr-un balet de cea mai inalta clasa. “Secretul” bine pastrat al ghildei poate fi observat si admirat din afara. Repetarea lui acasa sau de catre un neofit poate aduce grave prejudicii, daca nu chiar insurmontabile, datelor care urmau a fi recuperate.
Doar aceste trei motive ar trebui sa dea de gandit oricarui amator de recuperare a datelor de pe un hard disk care nu mai este recunoscut de sistemul informatic din care face parte sau care a suferit diverse atacuri de matura fizica sau psihica. Pentru ca acest proces laborios si de durata necesita a-i fi alocate multe resurse de natura umana si materiala. Iar cea mai indreptatita sa isi aroge asemenea competente si sa disloce un volum atat de mare de resurse pentru recuperarea unor fisiere de o mare importanta pentru proprietar nu poate fi decat o societate, o firma sau un laborator specializat in recuperarea de date informatice.