RAID sau redundant array of inexpensive disks este o tehnologie de stocare a datelor care combina mai multe hard diskuri intr-o unitate logica pentru a asigura datele in cazul unor evenimente neprevazute. Astfel datele sunt distribuite pe mai multe hard diskuri in diferite configuratii, pe care noi le alegem, si care se numesc ‘’nivele’’ RAID.
Daca multi dintre cei care au un echipament RAID nu cred ca s-ar putea confrunta cu un posibil eveniment neplacut, exista totusi o probabilitate ca acest lucru sa se poata intampla. Nimic nu este 100% sigur si nimic nu functioneaza o vesnicie.
Cele mai utilizate configuratii sunt RAID 0, RAID 1 si RAID 5.
RAID 0 – vorbim de aceasta configuratie atunci cand doua hard diskuri formeaza un singur hard disck virtual. Performanta este mare la citire/scriere, dar defectarea unuia poate duce la pierderea datelor.
RAID 1 – aici datele sunt stocate in configuratie mirroring, adica in oglinda. Datele care sunt stocate pe primul hard disk vor fi stocate si pe al doilea. Performanta este redusa la scriere/citire, dar ofera o siguranta mult mai mare decat celelalte configuratii.
RAID 5 – poate fi format din mai multe hdd-uri (min.3). In cazul in care un hard disck ‘’pica’’ sistemul merge in continuare. Problema cea mai mare la acest tip de configuratie este ca in cazul in care unul dintre hdd-uri nu mai functioneaza corespunzator, se reduce performanta celorlalte hard diskuri. Defectarea a doua hard-uri duce la pierderea datelor, dar cu sanse mari de recuperare.
Cazuri frecvente de recuperare date RAID:
1. RAID 1 a fost configurat si a fost formatata accidental o partitie, iar datele au fost sterse de pe ambele hard discuri.
2. Eroare la actualizarea firmware-ului. Eșecul este destul de comun pe NAS. În timpul actualizării, este posibil să existe o problemă de compatibilitate cu hard-ul existent. NAS-ul devine inaccesibil și setările NAS pot fi resetate.
3. RAID-ul are nevoie de un flux constant de energie electrica. În cazul unei pene de curent sau de supratensiune echipamentul RAID poate suferi accidentari urate. Supratensiunea pe un hard disk poate afecta PCB-ul si capetele de citire.
4.In timpul fazei de initializare daca parametrii se corup, datele nu mai pot fi accesate.
Trei sfaturi utile:
1. Faceti un back-up periodic celor mai importante date.
2. Folosind un UPS de calitate reduceti riscurile semnificativ.
3. Verificati la o perioada de timp starea raid-ului. Va puteti nota intr-un ‘’jurnal’’ al raidu-lui data,ora verificarii,dar si anumite observatii legate de starea acetuia.
In cazul in care intampinati probleme legate de RAID, apelati intotdeauna la un service profesional de recuperare date. Bit Data Recovery va sta la dispozitie cu solutii profesionale de recuperare a datelor bazate pe ani de experienta in acest domeniu. Mai multe detalii wwww.recuperaridate.ro