Tehnologia avanseaza intr-un ritm ametitor. Un adevar perfect si foarte usor demonstrabil. Aproape in fiecare luna sunt lansate pe piata gadget-uri din ce in ce mai atractive, care au functii multiple si care, din pacate sau din fericire, trebuie innoite cel putin o data la doi ani pentru a fi in trend pentru a fi satisfacuta pe deplin senzatia de satietate tehnologica. Insa aceste device-uri au nevoie de diferite dispozitive auxiliare fara de care nu ar putea dezvolta intreaga lor capacitate de lucru. Casti audio performante care sa redea cu acurate melodiile preferate, baterii suplimentare si alte multe asemenea lucruri. Tot in categoria dispozitivelor auxiliare necesare intra si cardurile de memorie.
Istoria … actuala
Sunt de diferite marimi fizice, dar incadrandu-se in anumite standarde, si de diferite capacitati. Acestea carduri de memorie sunt produse de o multime de companii care, de-a lungul timpului si-au dezvoltat intr-atat de mult tehnologiile de fabricatie incat pot produce carduri de dimensiuni infime dar cu o capacitate de inmagazinare a datelor similara cu cea a unitatilor de stocare de acum o decada. Pornind de la ancestralele floppy disk-uri istoria a consemnat aparitia periodica a unor medii de stocare din ce in ce mai performante. Asa au aparut SSD-urile care s-au “faramitat” in bucati mai mici, stick-urile. Aceleasi tehnologii si principii de baza care guverneaza cele doua dispozitive, memoria flash fiind un exemplu, au condus la aparitia micilor dar incapatoarelor carduri de memorie. Daca pana acum ceva timp faceau furori cardurile de tip “Speed Class” cu cea mai inalta distinctie, class 10, de ceva timp cerintele au crescut atat de mult incat a fost introdusa o noua categorie, UHS Class (Ultra High Speed).
Viteza, viteza … viteza
O caracteristica definitorie a cardurilor de memorie este viteza de scriere si de citire a informatiilor. Conform standardelor promovate de SD Asociation, cardurile de memorie au patru clase de viteza, 2, 4, 6, si 10 transpusa in MB viteza de scriere/sitire pe secunda, iar ca tipuri sunt SD (Secure Digital), mini- si microSD, SDHC (Secure Digital High Capacity), mini- si microSDHC, SDXC (Secure Digital eXtended Capacity), mini- si microSDXC. In practica, cu clasa 2 se pot face inregistrari video scurte care pot fi redate la o calitate relativa, la fel de redusa fiind si calitatea fotografiilor. Capacitatea de stocare este relativ mica spre medie. Clasa de top permite inregistrari FullHD de lunga durata si fotografii de o calitate semnificativ mai buna. Viteza de citire si de scriere atinge aproximativ valori de 10 MB/s.
In exemplificarile de mai sus am facut referire numai la mediile foto/video pentru ca acestea sunt cele mai mari consumatoare de resurse.
UHS – carduri de memorie cu ultra viteza
Dupa cum am mai spus, viteza reala de transfer este cea care defineste un card de memorie foarte bun pe o piata foarte competitiva. In ultimii ani, gadget-uri precum camerele foto/video sau smartphone-urile au evoluat atat de mult si de repede incat SD Asociation a trebuit sa isi reconsidere drastic pozitia si sa introduca noi standarde care sa defineasca noile tendinte intr-un singur cuvant (acronim), UHS. In momentul de fata aceasta este cea mai convenabila solutie pentru captarea in timp real a unor imagini, statice sau in miscare, de inalta definitie. Deocamdata nu s-au putut converti la noile cerinte decat cardurile de memorie SDHC si SDXC. Aceasta ultima categorie are deocamdata doar doua clase, 1 si 3. In clasa 1 avem UHS-I care poate atinge viteze de pana la 104 MB/s. Clasa 3 este preconizata a intra in productie intr-un viitor foarte apropiat si va avea un UHS-II cu viteza estimata de pana la 312 MB/s.
Compatibilitate
Daca pana de curand producatorii de device-uri reclamau absenta unor carduri de memorie care sa le puna in valoare calitatile si capabilitatile produselor pecare le promovau, acum se lovesc de lipsa compatibilitatii cu noile standarde propuse de SD Asociation. In prezent foarte putine tipuri de produse aflate deja pe piata pot incorpora carduri cu proprietati ca cele ale UHS-I. Insa, aceeasi producatori si-au manifestat intentiile ferme de a-si aduce la cerintele zilei dispozitivele.
Orice s-ar spune, viitorul suna bine pentru produsele de pe aceasta nisa. Viteza dublata de calitate sunt doi vectori care vor promova singu cardurile de memorie UHS-I.