

Un SSD, “solid state disk” este un nou tip de hard disk produs initial de Samsung. Spre deosebire de variantele mai vechi de hard disk-uri, acesta se evidentiaza prin faptul ca platanele au fost inlocuite cu chip-uri de memorie flash. Datorita consumului mic de energie, uzurii mai scazute, lipsei zgomotului si a vitezei mai mari de transfer, tehnologia SSD a devenit utilizata intr-o proportie covarsitoare.
SSD-urile au aparut ca o alternativa viabila pentru a satisface nevoile de inalta performanta ale utlizatorilor din intreaga lume. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de fiabilitate si rezistenta, acestea nu sunt cea mai buna optiune datorita uzurii mecanismelor, uzura ce este inerenta la toate dispozitivele bazate pe tehnologia flash.
Desi SSD-urile (bazate pe Flash) sunt non-volatile, prezinta totusi un comportament anormal in conditiile de cadere de tensiune.
Ansamblurile de circuite integrate constituie tipul de memorie utlizat in cadrul acestora pentru a stoca informatiile. Deoarece SSD-urile nu au componente mecanice, spre deosebire de HDD-uri, utlizatorii cunosc faptul ca daunele precum lovirea accidentala prin scaparea device-ului din mana sunt mult diminuate, insa, cu toate acestea, solid state disk nu sunt imune la esecuri. Detriorarea cipurilor flash, virusarea device-ului, erori umane sau daune fizice sunt doar cateva exemple ale unor defectiuni fizice. In acest caz, recuperarea datelor de pe SSD-uri necesita mai mult timp si operatii mai complicate, deoarece obtinearea informatiilor se face direct de pe flash-urile SSD-ului.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei tehnologii este reprezentat de rezistenta. SSD-urile au proprietatea de a scrie datele in blocuri. In cazul in care un singur bit binar trebuie sa fie schimbat, sistemul de operare rescrie datele intregului bloc. Facand aceasta operatie de mai multe ori, in timp, apare uzura care duce la imposibilitatea de a accesa datele existente pe hard disk, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale defectiunilor logice. Pentru astfel de probleme solutia este reprezentata de programele speciale ce sunt specializate direct pe interfata SSD-ului.
Avand in vedere confirguratia interna a SSD-urilor si procesul complex prin care datele sunt stocate, orice tip de problema intampinata este destul de dificil de rezolvat. In mod normal undeva in jur de 85% din cazuri datele sunt recuperate. Deoarece acestea sunt dotate cu structuri de date complexe si chips-uri controler de specialitate recuperarea datelor este scazuta. In cazul in care mai intervine si o problema mecanica, datele sunt pierdute complet. Pierderea definitiva a datelor priveste anumite modele de SSD-uri, mai exact pe cele care folosesc controllere Sandforce. Acest tip de controllere encripteaza datele existente pe flash-urile de memorie, acest aspect facand imposibila recuperarea datelor.
Una dintre cele mai mari provocari in recuperarea de date este reprezentata de accesarea/recuperarea datelor de la nivelul chip-ului ocolind metodele complexe de criptare utilizate pentru securitatea datelor. Procesul de recuperare a datelor necesita de asemenea si refacerea datelor pe SSD, procedeu asemanator oarecum cu tehnologia matricelor RAID.
In momentul de fata exista numeroase firme specializate si echipate corespunzator pentru a recupera datele intr-o proprtie cat mai mare de pe SSD-uri. Datorita tehnologiei acestea pot trece cu usurinta de securitatea datelor si apoi pot incepe procesul de recuperarea a acestora.
Timpul necesar pentru a efectua recuperarea datelor depinde de gardul de detriorare si de cantitatea de informatie pierduta, insa, in general, timpul care trebuie alocat unei astfel de operatii este destul de mare.
Pentru un diagnostic gratuit si solutii prompte puteti apela la serviciile Bit Data Recovery.