O matrice RAID poate fi definita drept un drive virtual, format din mai multe harduri, ce functioneaza pentru a asigura viteza sau redundanta numai pe baza unor algoritmi.
Tipuri de RAID
RAID 0 – este un hard virtual format din doua harduri. Avantajul acestuia este dat de viteza. Dezavantajul rezida din posibilitatea de a pierde definitiv datele daca se intampla ca un hard sa cedeze.
RAID 1 – functioneaza pe baza de mirroring si poate fi definit drept unul dintre cele mai sigure tipuri de RAID. Metoda de functionare presupune scrierea in acelasi timp a informatiilor pe doua hdd-uri. Avantajul acestui tip de raid ramane fara indoiala siguranta, pe cand dezavantajul este dat de lentoarea cu care scrie informatiile. In cadrul acestuia se pot pierde definitiv datele numai daca intervine o eroare umana, adica utilizatorul cere acest lucru.
RAID 5 – cel mai utilizat tip de RAID pentru servere. Este preferat deoarece poate fi format din mai multe hard discuri, minim 3, restul depinzand de capacitatea controllerului. Necesita un spatiu mic de functionare si are nevoie de encodare hardware. Si in acest caz viteza reprezinta cel mai mare dezavantaj.
Cauze care duc la deteriorarea unui RAID
Exista o serie de factori care au menirea sa intrerupa buna functionare a acestuia, pana la imposibilitatea de a mai fi accesat. Acestea sunt:
– sectoare deteriorate in matricea RAID
– coruperea datelor existente in matrice
– fisiere sterse accidental
– proasta functionare a panoului de control
– esec al firmware-ului
– tabela de partitii sau panoul corupte
– fluctuatii de alimentare
– atacuri de virus cu un potential periculos
– backup-uri nereusite
– inundatii, incendii sau alte calamitati naturale
Servicii de recuperare date RAID
Matricea raid are rolul de a scrie simultan mai mult de o copie a datelor in diferite unitati. Numarul acestora depinde de tipul de sistem RAID instalat. Chiar daca o unitate sufera un prejudiciu, datele pot fi recuperate de la o alta unitate in care acestea au fost stocate. Serviciile de recuperare date RAID au misiunea de a asigura ca buna functionare zilnica nu este blocata din cauza unui esec.
In procesul de recuperare a informatiilor de pe un Raid, datele sunt preluate cu ajutorul unor aplicatii software. In cazul in care hard disk-ul nu reuseste sa booteze, informatiile vor fi preluate prin plasarea unitatii intr-o alta sursa. Unitatea secundara este apoi utilizata pentru recuperarea datelor. Recuperarea datelor poate fi necesara si in situatia in care nu au fost detectate de nici un sistem de operare la momentul esecului. Ca masuri suplimentare, este intotdeauna recomandat ca utilizatorii sa acorde o atentie deosebita acestor device-uri mai ales in cazul aparitiei unor daune provocate de supratensiuni provenite de la reteaua electrica si furtuni.
Masuri de precautie
Sistemele care folosesc o matrice RAID trebuie sa creeze o copie de rezerva pentru a face fata situatiilor de criza. Cu un sprijin de rezerva, se poate solicita ajutor in recuperarea imediata a raidului, fara sa se mai piarda timp sau date. Companiile care detin resurse suficiente pentru efectuarea de servicii destinate recuperarii datelor trebuie sa fie invocate pentru a nu aparea probleme si mai mari.