SSD-ul (Solid State Drive) sau intr-o traducere libera in limba romana “unitate cu cipuri” este cea mai avansata tehnologie de stocare a datelor informatice. Au capacitati diferite de stocare, cuprinse intre 32 GB si 256 GB, iar ca dimensiuni „intermediare” putem gasi astfel de unitati de 64 GB, 80 GB si 128 GB capacitate. Spre deosebire de dispozitivele electromecanice cu discuri de stocare aflate in miscare, cunoscute mai bine de publicul larg drept HDD, SSD-urile folosesc microcipuri care retin datele in memorii nevolatile. Cu un grad de fiabilitate ridicat, ele sunt mai rezistente la socurile mecanice. Insa, la fel ca orice alt dispozitiv electronic si nu numai, prezinta o serie de vulnerabilitati despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
Tipuri de defecte
In practica de specialitate se vorbeste in mod curent de doua tipuri de defecte ce pot afecta un astfel de device.
Defectele logice sunt acele defecte care apar in momentul in care doar anumite date sau portiuni ale discului nu pot fi accesate. Se ajunge la un astfel de neajuns atunci cand are loc o stergere accidentala a datelor, infectarea cu virusi informatici a intregului sistem, pierderea structurii partitiei sau formatarea ei precum si pierderea parolei.
Despre defectele fizice se stie ca acestea afecteaza intregul dispozitiv facandu-l de nerescunoscut pentru sistem si, desigur, inaccesibil in ceea ce priveste datele incriptate pe el. Astfel de defecte se datoreaza controller-ului sau memoriei defecte, supraincalzirii precum si caderilor accidentale.
Recuperarea datelor in functie de cele doua tipuri de defecte
Desi sunt garante, ca functionare, pe o perioada de zece ani, SSD-urile pot prezenta diferite defecte atat datorita unor cauze interne cat si externe. Neavand componente mecanice care sa atentioneze din timp asupra unei defectiuni, un astfel de dispozitiv nu da nici un semn prevestitor despre un eventual defect. Recuperarea datelor de pe un SSD este un proces complex si de lunga durata datorita modalitatii de stocare a datelor. Tehnologiile foarte avansate si timpul scurt trecut de la lansarea lor, pun la grea incercare firmele specializate in astfel de servicii. Totusi, semnele rezolvarii unei astfel de problema sunt vizibile.
Prin folosirea unor soft-uri specializate, datele pierdute pot fi, in mare masura, ca fiind recuperate. Una dintre modalitatile cele mai utilizate, in cazurile unor defecte majore, consta in dezmembrarea dds-ului bucata cu bucata, mai precis cip cu cip, si se copiaza informatia stocata, de pe fiecare cip in parte, pe un alt dispozitiv – stick USB, DVD sau alt hard – care sa o pastreze in continuare in siguranta.
Un caz special este dat de dispozitivele care folosesc TRIM. Acest TRIM este o comanda introdusa in soft-ul original al drive-ului prin care datele de pe SSD sunt organizate in asa fel incat sa fie accesate usor. Din pacate, pe langa aceasta functie principala, aceasta comanda sterge intr-un mod agresiv informatia aflata in plin proces de procesare. De aici se pot deduce usor toate neajunsurile cauzate.
Trebuie sa amintim aici cea mai simpla metoda de prevenire a “dezastrelor”: backup-ul regulat cu salvarea datelor pe un instrument adecvat extern. Aceasta actiune simpla ne-ar putea scuti de multa bataie de cap.
Totusi, cum de cele mai multe ori suntem luati pe nepregatite de intamplarile negative din existenta unui computer sau laptop , pentru a avea certitudinea unor servicii de calitate si a unui raport corect intre serviciul prestat si pretul platit.