Fie ca aveti un sistem desktop sau un laptop, hard disk-ul este un dispozitiv mass-media de stocare primar. Desi multe dispozitive de stocare, inclusiv drive-uri externe, pen-drive, ZIP drive, CD-uri, DVD-uri, etc, sunt disponibile pe piata, hard disk-urile detin inca o importanta majora fiind principalul dispozitiv de stocare. Mai mult decat atat, cu cat celelalte sisteme sunt mult mai portabile, acestea sunt considerate mai predispuse la pierderea de date si cei mai multi oameni utilizeaza pentru a stoca date valoroase in hard disk-uri de sistem tocmai datorita sigurantei oferite. Multi utilizatori considera ca hard disk-uri-le ofera o stocare permanenta a datelor ajutand astfel la indeplinirea planurilor de a pastra datele pentru o perioada mai lunga. Chiar daca aceste avantaje sunt ideale, deteriorarea unui hard disk nu poate fi niciodata anulata si totodata riscul crescut de a pierde datele importante odata cu el. Aici intervine tehnologia avansata de recuperare a datelor de pe hard disk, oferita de firmele specializate in domeniu.
In general, un hard disk este format din mai multe componente electro-mecanice si magnetice. O mica problema cu oricare dintre aceste componente poate impiedica buna functionare a hard disk-ului care conduce la pierderea sau inaccesibilitatea datelor. Motivul poate fi variat, de la orice defectiune produsa neintentionat, atac virus/malware, coruptie firmware sau orice daune fizice grave de disc din cauza unor defectiuni ale componentelor mecanice, fluctuatiile la reteua de curent electric, caldura, inundatii, incendii etc.
Unele dintre cele mai posibile cazuri de pierderi a datelor de pe un hard-disk presupun:
– sistemul nu boot-eaza si solicita acest lucru pentru a reporni de fiecare data cand incercati sa lucrati;
– in timp ce boot-eaza, sistemul prezinta un ecran albastru dar nu reuseste sa boot-eze mai mult.
– hard disk-ul computerului nu este detectat de BIOS-ul de sistem;
– atunci cand este pornit, fie face diferite zgomote sau ramane complet silentios;
– conectori de pe hard disk sunt grav avariati din cauza caderilor de tensiune sau lovituri.
In general daca banuiti ca aveti nevoie de recuperarea datelor de pe un HDD, este important sa stiti de ce anume s-a ajuns in aceasta situatie sau care este sursa problemelor intampinate. Este o problema fizica, sau sunt doar probleme cu sistemul de fisiere care pot fi corectate cu simpla accesare a software-ului de recuperare date? Cel mai simplu mod de a face aceasta determinare este de a consulta un specialist in domeniu care ar putea sa va confirme daca exista una dintre problemele de mai jos:
Ati pierdut sau sters unele fisiere accidental? Pe de alta parte, in cazul in care computerul nu va porni, BIOS-ul va incerca sa semnaleze o problema. Ati auzit zgomote care provin de la PC, laptop sau server? In afara de sunetele tipice de sistem pentru racire, zgomotele in plus si alarmante sunt asemanatoare cu un clic sau zumzet intermitent sau continu.
Daca nu se poate finaliza procesul de boot (pornire), calculatorul va afisa un anumit tip de mesaj. Aceste informatii vor fi esentiale pentru modul in care un tehnician de recuperare a datelor de pe hard disk va reusi restaurarea de sistem.
De asemenea, este important sa se stie exact ceea ce s-a intamplat in ceea ce priveste utilizarea sistemului inainte de stricarea hard-disk-ului, mai exact daca anumite fisiere nu au putut fi deschise sau au fost sterse. Creati o scurta nota care contine toate evenimentele care au condus la situatia de recuperare de date.
Dintre toate cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le inteleaga un utilizator care se confrunta cu pierderea de date, este acela de a nu intra in panica. Panica poate face diferenta intre un proces sigur, neted de recuperare date HDD si pierderea de date pentru totdeauna.