

Capacitatea de memorie a dispozitivelor de stocare cum ar fi hard disk-uri, flash disk, carduri SD, mass-media optice, etc. se afla intr-o continua dezvoltare. Cu ajutorul acestora, un numar impresionant de fisiere pot fi salvate intr-un dispozitiv compact. Dar, o capacitate de memorie mai mare nu inseamna neaparat ca si riscul de a pierde datele este mai mic, in general toate dispozitivele sunt predispuse la aceasta problema.
Procesul de recuperare al documentelor presupune salvarea fisierelor si implicit a documentelor deteriorate, corupte sau inaccesibile pe alte dispozitive. Acest fapt implica refacerea si readucerea la forma initiala pe cat posibil a folderelor. Exista mai multe tipuri de intamplari care duc la pierderea lor, insa recuperarea depinde de tipul si cauza problemei. Cele mai comune tipuri de fisiere ce pot fi recuperate sunt de tipul:.doc, .xls, .pps, .pdf, .ppt, .zip, .rar, .jpg, .gif, .png, .tif, .bmp, etc.
Cele mai comune probleme intampinate in acest sens sunt:
Stergerea datelor
Acesta este cel mai frecvent tip de problema cu care utilizatorii se confrunta aproape zi de zi. Exista o multime de programe care cu ajutorul unui soft mai intai scaneaza device-ul in cauza, dupa care porneste in recuperarea datelor pierdute. Chiar si sistemele de operare cu ajutorul carora functioneaza un calculator au un soft de acest tip dar mai rudimentar..
Date corupte, fisiere lipsa sau deteriorate
In cele trei cazuri enumerate mai sus lucrurile se complica putin, sarcina de a recupera aceste date devenind uneori imposibil de finalizat. Aceste probleme pot sa apara in timp ce este facut transferul datelor de la o sursa la alta, prin intermediul USB, hard disk, si mai ales atunci cand sunt descarcate fisiere mai mari de pe internet. In acest caz apare un scris criptat atunci cand fisierul sau documentul este deschis, iar continutul este incomplet. In ceea ce priveste fisierele descarcate sunt primite mesaje ce contin erori in momentul in care se face decriptarea si lipsesc date din fisier, programul este inca acolo dar nu pastreaza continutul original sau aplicatia nu functioneaza in modul in care aceasta a fost destinata.
Ultima problema in lista este reprezentata de virusi, malware, spyware. Si pentru acest caz exista programe destinate consolidarii fisierelor corupte, utilizarea acestuia presupunand curatarea acestuia de virusi, malware, spyware si, de asemenea, o caracteristica care a devenit foarte populara in ultimii ani, rularea inapoi a sistemului la o data si ora anterioare starii de nefunctionare a respectivelor fisiere. Cu siguranta cele mai multe dintre aceste situatii au fost intalnite foarte frecvent de utilizatorii care presteaza activitati aferente acestor aplicatii, dar din fericire, exista solutii pentru aproape toate defectiunile enumerate mai sus, astfel incat inainte de a renunta la recuperare se va tine cont de faptul ca aceasta poate fi rezolvata si chiar prevenita.
Pentru a preveni coruperea fisierelor de date sau pierderea acestora se vor face regulat back-up-uri, utilizand in acelasi timp aplicatii care au menirea sa tina la distanta amenintari de tip malware si spyware. Se pot face de asemenea si unele scanari regulate ale hard disk-ului sau altor medii de stocare externe pentru a verifica aparitia unor semne de degradare a documentelor.