Oricine poate deveni astazi regizorul propriului film, oricine se poate juca de-a platoul de filmare, odata ce a intrat in posesia unei camere video portabile sau a unui smartphone. Daca in trecut aparatul de filmat era o raritate, iar imaginile de la nunta sau de la aniversare erau posibile doar pentru cei proveniti din familii instarite, astazi, aproape oricine isi poate permite sa apeleze la aceasta forma de captare a amintirilor. Mai mult, imaginile filmate nu mai necesita nici kilometri intregi de role, nici teancuri întregi de casete video si nici macar de CD-uri sau DVD-uri, cum se intampla cu doar cativa ani in urma. Astazi, orice camera video pentru uz personal inregistreaza imagini direct pe hard-disk, acestea putand fi descarcarcate pe calculatorul personal, pentru editare sau stocare permanenta. De asemenea, o alta sursa de inregistrarea a imaginilor o reprezinta aparatele smartphone sau chiar camerele foto digitale, majoritatea acestor tipuri de gadget venind echipate cu sloturi pentru carduri de memorie, pentru suplimentarea capacitatii de stocare.
Cat priveste transferul de date, acesta se realizeaza facil, prin fir sau direct prin blue-tooth, fara a mai fi nevoie de convertiri si comprimari ale imaginilor, asa cum se intampla in cazul clasicelor casete video pe suport magnetic. Odata cu transferul si transportul fisierelor video de pe un suport tehnic pe altul, creste insa si riscul deteriorarii sau pierderii fisierelor. Astfel, nu de putine ori se intampla ca, atunci cand vrem sa vizionam un film abia transferat de pe camera video, sa vedem ca el a disparut atat din memoria acesteia, dar si de pe calculator. O stergere din greseala a filmuletului sau chiar formatarea hard-disk-ului intern al camerei foto/video va poate lasa fara filmuletul haois de la aniversarea cu prietenii sau, mai grav, de la petrecerea de cununie, alaturi de parinti si rudele apropiate. Pierderea filmuletelor de colectie este supusa, asadar, riscurilor pe care le comporta orice fisier electronic, indiferent ca vorbim aici de cele in format FLV, MP4, RM, RMVB, ASF sau MPEG. Nu conteaza ca ai sters din greseala un film sau, dimpotriva, unitatea hard-disk s-a defectat si nu mai stii cum sa faci sa il recuperezi. Solutiile sunt la indemana ta, fiind necesar doar sa le alegi pe cele potrivite.
O prima optiune ar fi accesarea modului „Unformat”, pentru a incerca recuperarea fisierelor video dupa ce am dat, din greseala, optiunea de formatare rapida sau totala. Totodata, programele de recuperari de date au si optiunea „Undelete”, prin care fisierele sterse pot reveni in memoria dispozitivelor, in cazul unei stergeri accidentale, prin golirea permanenta a fisierului „Recycle bin” sau in cazul actiunii unor virusi. Nu in ultimul rand, avem la dispozitie inclusiv optiunea de recuperare a partitiei sau de scanare rapida, pentru a localiza fisierele noastre pe hard-disk. Acestea functioneaza insa doar in cazul in care fisierele noastre mai sunt stocate in memoria calculatorului si nu le-am suprascris din greseala, cu altele. De asemenea, programele de acest gen nu dau rezultate atunci cand la aceste erori sunt asociate si defectiuni de ordin mecanic ale unitatilor de stocare, caz in care este absolut obligatorie apelarea la un centru specializat in recuperarea de date.
2 Comments. Leave new
am schimbat hardul de la o camera video JVC 80G defect si mi-au ramas imagini pretioase,se mai pot recupera? si costuri!
Dipinde de problema hardului pe care l-ati schimbat si costurile la fel depind de tipul problemei(LOGIC, FIRMWARE, MECANIC….), o grila de preturi gasiti aici , in majoritatea cazurilor datele pot fi recuperate partial sau integral, trebuie sa ne aduceti hard-ul in service pentru o diagnosticare gratuita, datele noastre de contact le gasiti aici.