In ciuda aparentelor, munca la birou este una solicitanta, care ne pune la incercare rabdarea, atentia si chiar forma fizica. Astfel, dupa ore intregi de stat in fata calculatorului, simturile noastre aproape ca nu mai reactioneaza in mod normal, organismul fiind setat sa lucreze din pozitia sezand, cu mainile butonand tastatura aproape involuntar. Astfel, indiferent ca lucram in contabilitate, in domeniul statisticii sau, pur si simplu, la un document solicitat de sef, pentru tabelarea unor indicator tehnici, folosirea fisierelor de tip Excel reprezinta o unealta extrem de folosita pentru a pune ordine in datele noastre si pentru a le evidentia mai bine. Ei bine, nu intotdeauna lucrurile merg insa asa cum ne-am fi asteptat. Dupa ce ne-am apucat de introdus zeci si zeci de date intr-un astfel de document, ne trezim ca l-am inchis fara sa fi salvat macar un rand sau o coloana din acesta. Mai mult, in ecuatie poate interveni o pana de curent, generata de furtuna de afara sau de variatiile de tensiune provocate de consumatorii din casa, care ne pot pune in pericol munca. Din fericire, mai toate documentele de tip Excel au la dispozitie unelte pentru recuperare in cazuri de forta majora.
Astfel, cel putin in cazul fisierelor de data mai recenta, avem posibilitatea de a verifica daca exista vreo copie a fisierului nostru, desi acesta nu a fost salvat in forma sa finala. Optiunile de recuperare functioneaza insa in cazul in care documentele nu au fost suprascrise cu altele cu aceeasi denumire ori atunci cand nu au fost inchise bifand cu buna stiinta casuta cu “Nu” si cand programul ne intreaba daca dorim salvarea fisierului. Nu in ultimul rand, avem posibilitatea de a recupera fisierele pe care nu le-am salvat si chiar de a previzualiza documentele pe care am lucrat pana acum, putand astfel sa le avem la dispozitie in cazul pierderii accidentale. Astazi, majoritatea versiunilor de documente Excel au prevazuta actiunea de autorecuperare a fisierelor, creand posibilitatea salvari automate, la intervale de timp prestabilite de utilizator. Astfel, in cazul in care nu avem o viteza prea mare de scriere, putem avea oricand acces la fisierul salvat cu cateva minute mai devreme. Nu in ultimul rand, in cazul in care uitam noi sa setam timpul de salvare, programul o face in locul nostru, din proprie initiativa, la un interval de zece minute.
Si in aceste cazuri insa, documentele sunt pierdute daca bifam optiunea de stergere voluntara. Potrivit specialistilor insa, fisierele mai sunt stocate o perioada in memoria calculatorului, dupa care sunt sterse automat. Astfel, in cazul in care nu accesam optiunile de autorecuperare a documentelor, acestea pot fi readuse pe partitia hard-disk-ului cu ajutorul instrumentelor avute la dispozitie de specialistii in recuperari de date. Acestia detin softurile necesare atat pentru recuperarea oricarui tip de document, indiferent ca vorbim de Word, Excel sau altele. Nu in ultimul rand, service-urile specializate va pot pune si un diagnostic corect in privinta calculatorului dumneavoastra, spunandu-va daca este vorba despre o eroare de program, deteriorarea unui fisier sau ceva mai mult de atat.