Copierea fisierelor de pe un suport pe altul a devenit astazi aproape o banalitate. Volumuri întregi de date sunt trasferate astazi de pe unitatea hard-disk pe stick-ul de memorie sau pe un hard-disk extern, cu aceeasi usurinta cu care, cu ani in urma, copiam un fisier pe o discheta. De asemenea, avem astazi la dispozitie memoriile flash card, care ne permit, de asemenea, stocarea si copierea datelor in regim de mare viteza, in cantitati greu de imaginat cu cinci sau zece ani in urma. In ciuda tehnicii avansate insa si a capacitatilor mari de stocare ale unitatilor externe, pentru eroarea umana nu s-a inventat inca nici o tehnologie de combatere. Prin urmare, atunci cand copii fisierele dintr-un loc in altul, riscurile de a pierde toate datele sau cel putin o parte dintre aceste cresc enorm. Am putea spune ca acest risc creste proportional cu viteza de transfer a datelor de pe calculator. Caci nu e nimic mai simplu decat sa apesi gresit tasta de stergere in loc de copiere, iar datele tale sa dispara pentru totdeauna de pe calculator. Sa vedem insa care ar fi riscurile la care ne supunem in momentul in care procedam la copierea fisierelor de pe un suport magnetic pe altul.
Stergerea accidentala a fisierelor
Una dintre cele mai frecvente erori pe care le intalnim in cazul datelor pierdute este cea a stergerea datelor in mod accidental de pe hard-disk sau de pe alt suport de pe care vrem sa copiem pe propriul calculator. Stim cu totii ca, in general, optiunile de copiere sau de stergere a fisierelor sunt insotite si de mesaje de atentionare din partea operatorilor software, astfel incat riscul de pierdere a datelor sau de alegere a unei alte optiuni fata de cea dorita este aparent minim. In realitate insa, majoritatea dintre noi lucram si pe baza de automatisme, mai ales cand avem oarece experienta in tastarea pe calculator. Din acest punct de vedere, acceptul tau, echivalent cu apasarea tastei „yes”, in momentul in care doresti sa stergi un fisier, este extrem de usor de obtinut, mai ales atunci cand suntem grabiti sau distrasi de la operatiunile noastre. Din acest punct de vedere, si riscul de stergere accidentala a datelor este unul pe masura.
Formatarea stick-ului din greseala
O alta eroare umana des intalnita in efectuarea acestui tip de operatiuni consta in formatarea stick-ului de memorie din greseala sau a altui dispozitiv de stocare. In fond, formatarea este o operatiune pe care o putem efectua atunci cand stim ca dispozitivul nostru a fost des folosit, poate nu in mediile cele mai sigure. Prin urmare, dincolo de scanarea de virusi, dupa o folosinta indelungata, o formatare este binevenita, pentru reimprospatarea capacitatii noastre de stocare a datelor. Din nefericire insa, intrebarea privind formatarea dispozitivului de stocare poate fi accesata si accidental, prin apasarea unei singure taste. Cu aceasta ocazie, este bine sa ne asiguram ca datele noastre au fost transferate deja pe un alt dispozitiv. Altfel, ne vom trezi ca acestea sunt sterse iremediabil.
Ele pot fi recuperate doar prin apelarea la un specialist in recuperare date, cu ajutorul unor softuri speciale.