Hard-disk-urile din ziua de astazi sunt extrem de silentioase si au ajuns la performante in materie de capacitate de stocare si viteza de scriere de neimaginat in urma cu zece ani, spre exemplu. Lucrurile nu au stat insa asa dintotdeauna. Unitatile hard-disk de acum cativa ani erau recunoscute usor dupa sunetul lor. Astfel, unele scoteau un zumzait usor, in vreme ce altele scoteau clicaituri mai puternice in momentul butarii. Cel mai mic zgomot ciudat auzit insa la nivelul unitatii centrale ne poate da motive de panica, mai ales cand stim ca acolo se afla cele mai importante documente ale noastre.
Prin urmare, o eroare de hard-disk este ultimul lucru pe care si l-ar dori cineva de la calculatorul sau. Iar acest lucru nu este chiar imposibil sa se intample, in ciuda aspectului relativ robust al hard-disk-ului. Insasi denumirea acestui dispozitiv de stocare ne duce cu gandul la un produs solid, destul de compact, care nu cedeaza atat de usor. In realiate insa, hard-disk-urile sunt niste dispozitive mult mai fragile decat ne inspira denumirea lor. La baza, acestea sunt de fapt seturi de discuri sau platane asezate una peste alta, care stocheaza informatia transmisa de utilizator, incepand de la simple fotografii, fisiere muzicale si documente de la locul de munca, avand totodata capacitatea de a retine parole si denumiri de fisiere dupa care sa le accesam cu usurinta. La acestea se adauga un cap de scriere, care este dispus la o distanta infima de suprafata platanelor, astfel incat orice atingere sau functionare defectuoasa poate provoca un adevarat dezastru.
Este stiut ca atingerea dintre capul de scriere si platane trebuie evitata, intrucat aceasta poate provoca zgarieturi, ce pot distruge iremediabil datele inscriptionate pe hard-disk. Aceasta atingere poate fi provocata extrem de usor, la manevrarea defectuoasa a calculatorului sau laptopului, la transportul dintr-o camera in alta sau pe distante lungi, la socuri si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, dar si in cazul variatiilor mari de temperatura sau desfacerii si patrunderii particulelor de praf in interior. Data fiind distanta extrem de mica dintre capul de inscriptionare si platanele hard-disk-ului, de ordinul fractiunilor de milimetru, ne putem da seama ca orice particula de praf care se interpune intre acestea poate cauza atingeri si zgarieturi iremediabile. Din acest motiv, desfacerea hard-disk-ului de catre neprofesionisti nu este recomandata in niciun fel. Daca doriti sa recuperati datele de pe unitatea de stocare, apelati cu incredere la un specialist sau la laboratoarele de recuperari date, care dispun de echipament si de camere speciale pentru acest gen de operatiuni. Aceste incaperi sunt construite in asa fel incat ofera un mediu controlat, cu temperatura optima si cu zero particule aflate in suspensie, reducand astfel la maximum riscul intrarii platanelor in contact cu obiecte straine.
Prin urmare, nu va apucati singuri de recuperat datele, dar nici nu va grabiti sa cumparati un hard-disk nou cu care sa incercati anumite operatiuni deoarece acestea pot duce la pierderea definitiva a datelor. O diagnosticare corecta a defectului este primul pas spre a vedea daca datele dumneavoastra de pe unitate mai pot fi recuperate sau nu. Pentru o DIAGNOSTICARE GRATUITA in maxim 24 ore puteti apela la BIT DATA RECOVERY