Nu intotdeauna documentele si fisierele pe care le credeam in siguranta pe calculatorul nostru sunt ferite de riscurile deteriorarii sau pierderii definitive. Indiferent ca vorbim insa de documente de tip Word sau in format PDF, sunt cateva sfaturi utile pe care, daca le urmam, evitam ca munca noastra sa fie in zadar sau, mai rau, sa compromitem aportul la un proiect al unei echipe intregi. Astfel, in cazul in care observam ca unul dintre documente nu mai raspunde in nici un mod la comenzi, nu trebuie sa pornim imediat de la premisa ca acesta este deteriorat iremediabil. Inainte de a va demara orice operatiune de recuperare a documentelor, incercati sa vedeti daca documentul dumneavoastra se poate deschide pe un alt calculator. S-ar putea ca problema sa fie in alta parte.
Nu ar fi rau sa verificati si casuta de e-mail, stiind faptul ca multe dintre fisierele pe care le primim pentru munca la birou sau la domiciliu ne sunt livrate prin mail sau alte modalitati de transmitere online. Nu este exclus sa-l gasiti acolo in forma bruta, pe care ati primit-o sau ati transmis-o, la un moment dat, altcuiva. Un truc menit sa va protejeze de astfel de situatii neprevazute se refera la efectuarea de copii pentru fisierele importante pe care stim ca le avem in lucru. Astfel, daca ati apelat la un serviciu de backup, ar fi bine sa va stocati fisierele pe un alt suport decat pe calculatorul pe care-l folositi in mod obisnuit. De asemenea, chiar si pentru un fisier deteriorat, pe care nu-l puteti accesa, puteti face o copie pe care sa incercati sa o deschideti pe un alt dispozitiv sau pe un alt suport. Aceasta doar pentru situatiile in care computerul dumneavoastra nu risca sa suporte defectiuni mai grave, care va pot compromite definitiv datele de pe el. Mai apoi, rulati optiunea de scanare a hard-disk-ului. S-ar putea ca problema sa fie una depistata la nivelul sistemului de fisiere, iar aceasta operatiune sa o remedieze. Chiar daca operatiunea nu da rezultate, aceasta este indicat sa fie rulata, pentru a detecta eventuale alte probleme pe care le-am putea avea pe hard-disk.
Un alt truc folosit in deschiderea fisierelor deteriorate il reprezinta salvarea acestuia intr-un alt format decat cel initial. In acest mod, am putea avea surpriza ca documentul nostru sa treaca mai usor peste unele coduri generate de softul de redactare, putand fi accesat cu usurinta.
Nu in ultimul rand, utilizatorii au la dispozitie instrumentele de pe calculatorul de lucru, chiar pe sistemul de operare, pentru deschiderea si repararea de fisiere de tip Word. Nu exista garantia ca acestea functioneaza intotdeauna, insa, in cazul unor erori minore, acestea dau rezultate bune.
Mai trebuie spus ca versiunile noi de Windows salveaza ele insele copii ale documentelor pe care le deschidem la un moment dat in memoria calculatorului. Astfel, in caz de socuri electrice sau de inchidere accidentala a unor documente, acestea pot fi identificate usor, dupa denumire, printre copiile facute in cadrul sistemului de operare.
Acestea sunt insa doar cateva trucuri pentru a reduce riscul pierderii de fisiere. De cele mai multe ori insa, ele nu sunt de ajuns pentru o recuperare totala, asa ca solutia ramane apelarea la un centru specializat in recuperarea de date.