Utilizarea unui sistem desktop implica manevararea unei cantitati impresionante de informatii. Indiferent daca este vorba de documente word, clipuri video, muzica, diferite soft-uri sau programe specializate in functie de domeniile de interes avute, fiecare laptop, sau desktop contine astfel de informatii pretioase.
Situatia in care una sau mai multe componente ale device-ului respectiv ajung sa cedeze, este una foarte comuna. Pentru rezolvarea problemei, solutia vine din partea firmelor de recuperare date, cele care utilizeaza un mediu special de lucru si programe specializate in astfel de situatii. Din pacate exista si varianta in care avarierea acestor componente este destul de grava si recuperarea datelor devine imposibila.
Articolul de fata va va prezenta cateva dintre situatiile frecvente care duc la pierderea definitiva a datelor:
Repararea hard disk-ului acasa
Principala cauza care duce la pierderea definitiva a datelor existente pe un hard, este reprezentata de incercarea esuata de a fixa problema acasa. Din pacate, cei mai multi utilizatori de diverse device-uri, nu realizeaza ca, desi, un hard disk pare extrem de stabil si bine structurat la exterior, interiorul este de fapt o unitate extrem de sensibila la cele mai mici schimbari de mediu.
Carcasa din metal greu cu care este invelit hard-ul este utilizata cu un scop bine intemeiat, de a proteja mediul de stocare interior. Platanele aflate inauntru, cele pe care se stocheaza informatiile, trebuie mentinute intr-un anumit echilibru pentru a functiona in parametrii optimi. In plus, expunand un hard desfacut intr-un mediu ce nu are caracteristicile unui Clean Class Room, duce din nou la o deteriorare si mai mare, crescand astfel sansele de a pierde datele definitiv.
Deschiderea unui hard disk
Deschiderea unui hard disk nu se face utilizand o surubelnita. Adica umblarea intr-un astfel de instrument necesita ceva mai mult decat o simpla manuire a unei unelete comune. Pe langa acest aspect, trebuie tinut cont si de faptul ca odata deschis un hard, garantia acestuia a fost anulata.
In plus desigilarea unui hard in afara unui mediu controlat, atrage de la sine si pierderea definitiva a datelor.
Catastrofe
In aceasta categorie includem:
– calamitati naturale, cutremure, inundatii, uragane;
– incendii;
– furt, hacking, sabotaj;
Software destinat recuperarii datelor
Contrar asteptarilor, chiar daca se cunoaste ca un software destinat recuperarii datelor are rolul de a facilita reconstruirea informatiilor pierdute, exista si situatia in care daca acesta nu este utilizat corespunzator va duce la pierderea definitiva a datelor. Din pacate, marea majoritate a utilizatorilor de sisteme desktop, si numai, nu realizeaza ca descarcarea unui anumit soft gasit pe internet nu va duce la recuperarea datelor, din contra la pierderea lor.
Peste 50% din problemele avute cu un hard se datoreaza unor defectiuni mecanice. Utilizarea unui software in acest caz nu va face altceva decat sa inrautateasca problema.
Principalul aspect pe care orice utilizator de sistem desktop, sau de orice alt device de pe care se pot pierde definitiv datele, tine de implicarea in remedierea acestuia. Mai exact, pentru a preintampina un astfel de eveniment, cel mai indicat este sa nu apara nici un fel de actiune in sensul de a repara prin intermediul propriilor puteri hard-ul respectiv.