Pierderea datelor dintr-un laptop sau sistem desktop este o situatie cu care nimeni nu si-ar dori sa se confrunte. Desi suntem total dependenti de electronice si informatiile stocate pe ele, totusi, in ciuda acestei dependente si a faptului ca suntem total constienti de ea, de cele mai msulte ori neglijam aspectul salvarii datelor si pe alte device-uri pentru a preintampina pierderea lor.
Si astfel, atunci cand mediul in care sunt stocate datele se deterioreaza, nu mai avem prea multe optiuni, cea mai buna ramanand apelarea la o firma specilaizata in recuperarea de date. Ar fi mult mai simplu si sigur daca din cand in cand am avea obiceiul de a face back-up datelor importante pe care le detinem.
Exista zeci de cauze care duc la pierderea datelor si din fericire si cateva optiuni care ne ajuta sa stocam informatiile in siguranta. Back-up-ul de date se poate face in doua modalitati:
1. On-line (de la distanta)
Presupune stocarea datelor pe un server. Exista numeroase firme care ofera astfel de servicii. Pentru o taxa lunara, anuala sau abonament puteti face copii ale datelor. Unele dintre aceste firme ofera spatiu de stocare nelimitat, privat si numeroase facilitati pentru companiile mari.
2. Off-line (local)
In aceasta categorie intra destul de multe optiuni pe care le puteti utiliza cu mare incredere, si anume:
– copierea datelor este una dintre cele mai simple metode de a face back-up de date. Documentele respective sunt copiate cu un singur click si mutate pe un alt sistem de stocare a datelor, loc unde vor fi pastrate. Cei mai multi dintre noi ne bazam pe utilizarea unui hard disk extern pentru a colecta toate aceste date. Aceasta solutie este una acceptabila pentru nevoile de baza, cum ar fi fotografii de familie, clipuri video si alte fisiere personale.
– CD-urile sunt mediile ideale de stocare a datelor. Sunt ieftine si convenabile, se lucreaza simplu cu ele si fac partajarea de fisiere cu usurinta.
– DVD-urile sunt perfecte pentru a stoca fisierele mari care nu pot fi scrise pe CD-uri, in aceasta categorie intrand clipuri video de inalta definitie, programe sau prezentari power point. Acestea sunt la fel de convenabile precum CD-urile doar ca au marele avantaj de a oferi mai mult spatiu de stocare.
– flash drive-urile cunoscute sub numele de drive USB sau stick-uri de memorie au ajuns foarte populare deoarece au dimensiuni reduse si capacitati de stocare foarte mari. Pretul acestora este unul convenabil si sunt foarte usor de purtat si transportat.
– hard disk-urile externe sunt o solutie foarte buna datorita capacitatii mari de stocare a informatiilor. Utilizandu-le aveti posibilitatea de a stoca fisiere mici, nu foarte complicate, dar si soft-uri sau alte programe.
– imaging – un raspuns mai complet pentru back-up-ul datelor din computer sau laptop este cunsocut sub denumirea de imagistica. Mai exact imagistica presupune ceva mult mai complet decat simpla copiere a unor fisiere pe un alt device de stocare a datelor, mai exact face o copie exacta a intregului computer, asa cum exista in acel moment. Aceasta include nu doar fisierele, dar si sistemul de operare alaturi de toate programele instalate pe computer, dar si setarile dupa care intreg sistemul functioneaza. Aceasta modalitate de back-up al datelor va ajuta foarte mult daca se intmapla un accident care strica intreg sistemul si informatiile nu mai pot fi recuperate.
Indiferent de metoda de backup pentru care optati, ar trebui sa devina o rutina updatarea acestor medii de stocare cu noile informatii adaugate in sisteme desktop sau laptop, cel putin o data pe luna. Mai multe informatii privind back-up-ul de date puteti gasi in articolul Ce inseamna sa faci backup de date?
1 Comment. Leave new
[…] de 1 sau 2 bay-uri pot fi folosite cu succes atat pentru supraveghere cat si in alte scopuri precum backup de date, hard suplimentar sau chiar un cloud personalizat. Compatibile cu mai toate sistemele de operare des […]