Backup-ul de date reprezinta procesul prin care se pot face copii ale documentelor sau fisierelor pentru a preintampina pierderea datelor existente pe acestea, o problema care a devenit comuna pentru majoritatea utilizatorilor de computer. Astfel, daca se intampla ca in mod accidental sa pierdeti informatii importante, va exista intotdeauna o copie duplicat menita sa va ajute. Aceste copii ale datelor se pot pastreaza pe dispozitive de stocare diferite.
Medii de stocare a datelor
Avand in vedere avantul tehnologic la care suntem martori, exista atat de multe tipuri de dispozitive pentru stocarea datelor pe piata incat uneori ne aflam intr-o postura ce ne pune in dificultate cand trebuie sa optam pentru unul sau mai multe produse. CD-uri, DVD-uri, drive-uri USB, hard disk-uri externe, sunt doar unele dintre mediile pe care pot fi stocate cu usurinta date valoroase. Important este sa optati pentru un dispozitiv care se potiveste cel mai bine cu nevoile pe care le aveti. Exista si posibilitatea de a stoca datele in mediul on-line datorita site-urilor care ofera spatiu web gratuit pentru stocarea datelor. Acest tip de stocare “in cloud” se potriveste cel mai mult utilizatorilor de tablete si smartphonuri.
Procesul prin care faceti backup de date este unul foarte simplu si nu presupune decat o actiune de genul copy-paste. Trebuie localizat fisierul pe care doriti sa il pastrati, copiati-l si apoi lipiti-l in folderul destinatie.
Backup data prin intermediul unui software
De obicei un software destinat pastrarii datelor il puteti achizitiona online. Nu trebuie decat sa il cumparati si apoi sa il instalati in propriul PC. Aceste soft-uri au rolul de a verifica hard-ul de fiecare data cand sunt adaugate noi informatii si, desigur, sa le stocheze intr-un loc sigur. Aceste programe pot fi folosite si pentru o gama larga de informatii existente in calculator, incepand cu fisiere sau foldere ce contin documente pana la email-uri sau chiar diferite setari ale calculatorului. Exista de asemenea posibilitatea de a face backup de date pe un software pus la dispozitie gratis pe internet, insa aveti mare grija la fiabilitatea acestuia inainte de a-l descarca in calculator.
Backup de date pe hardware
Acesta este folosit mai ales in momentul in care doriti sa creati o imagine in oglinda a hard disk-ului. Puteti achizitiona hard disk-uri care au fost proiectate special pentru a face backup de date. Acestea vin cu programe speciale necesare acestui proces, deja instalate. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa conectati un hard disk extern la computer si veti fi ghidati de programele respective.
Tips-uri privind backup-ul de date
– pastrati datele intr-un loc unde le puteti gasi cu usurinta, dar in acelasi timp sa fie si un loc sigur. Organizati-va datele sau fisierele in asa fel incat sa nu aveti mai multe copii ale aceluiasi lucru. Nu asteptati sa se stranga multe fisiere inainte de a face backup tocmai pentru a va usura munca.
– verificati de doua ori cand faceti un backup de date. Asigurati-va ca ati stocat tot ceea ce v-ati propus, ca nu exista fisiere ascunse sau nu sunt corupte.
– copiile de rezerva trebuie puse pe cat mai multe dispozitive (CD, DVD, stick, etc.). Verificati la o perioada de timp copiile de rezerva, deschizandu-le pentru a vedea daca informatiile mai exista in acel loc.