Odata cu cresterea volumului de date la nivelul companiilor si chiar al persoanelor fizice, pastrarea acestora intr-un mod cat mai sigur a devenit o prioritate. Nu trebuie sa uitam faptul ca, pana nu demult, utilizatorii foloseau pentru stocarea de date CD-urile si DVD-urile. Acestea erau vazute ca o adevarata revolutie la momentul aparitiei, putand inmagazina fisiere mari de muzica si filme. Ulterior insa, si acestea au devenit insuficiente, cata vreme fisierele au crescut in dimensiuni, iar nevoia de spatiu a devenit tot mai evidenta. Astazi insa, aproape ca nimeni nu mai foloseste DVD-ul, unitatea de citire si scriere a acestora nemaifiind macar inclusa in varianta de echipare standard a unui calculator personal. In schimb, avem astazi hard-disk-uri de dimensiuni gigant, la care se alatura si variante de stocare alternative. Daca nu exista un backup al datelor, datele pot fi pierdute in orice moment iar recuperarea fisierelor pierdute poate fi uneori dificila.
Creaza-ti un backup
O prima metoda de a-ti pune la adapost datele de pe hard-disk este sa iti creezi fisiere backup pentru acestea. Acest lucru se poate face foarte simplu, existand in acest fel numeroase utilitare incluse in pachetul Windows sau chiar in ale altor sisteme de operare. Totodata, ai posibilitatea descarcarii de pe internet a diverselor utilitare si aplicatii pentru crearea de backup la fisierele tale favorite, insa nu toata lumea se pricepe la acest lucru. Unde mai pui faptul ca, pentru un backup eficient, trebuie sa creezi si un spatiu adecvat pentru acesta. Prin urmare, unii aloca pentru backup chiar partitii generoase, renuntand din start la ideea de a folosi in alt scop o buna parte a unitatii hard-disk. Acest sistem iti asigura o oarecare stabilitate in privinta datelor tale, in sensul ca nu mai esti atat de supus riscurilor, iar in caz de defectiuni la nivelul hard-disk-ului, fisierele backup sunt mai greu afectate, putand fi recuperate foarte usor.
Platformele cloud, o solutie de viitor
Una dintre cele mai vehiculate solutii de pastrare a datelor in zilele noastre sunt platformele de tip cloud. Practic, acestea pot fi folosite pe post de hard-disk personal, pe care putem uploada un volum mare de fisiere. Bineinteles ca totul este contracost, pentru stocarea datelor trebuind sa scoatem din buzunar sume consistente in fiecare luna sau anual. Acestea sunt dezvoltate de operatori de calibru mondial, astfel increderea ca datele tale vor fi bine stocare este demna de luat in calcul. Raman insa o serie de intrebari cu privire la aceste platforme, precum siguranta datelor si, mai ales, confidentialitatea lor. Caci nu oricine isi incredinteaza datele personale sau operatiuni pe conturi, unui operator care activeaza undeva peste Ocean și la care nu ai niciun fel de acces, in cazul unui accident sau a unei avarii majore la sistemul de stocare a datelor.
Recuperarea de date da rezultate aproape intotdeauna
Chiar daca avem astazi o multime de posibilitati de stocare a datelor, toate aceste dispozitive si softuri sunt predispuse greselii omenesti. Prin urmare, este foarte probabil sa apesi din greseala o tasta pentru stergerea sau formatarea datelor de pe calculator si totul se duce de rapa. Din acest motiv, apelarea la un specialist in recuperari date si crearea de fisiere backup este obligatorie in momentul in care dorim o gestiune eficienta a datelor de pe calculator.
Pentru detalii privind recuperarea datelor de pe hard disk sau alte medii de stocare defecte accesati pagina recuperaridate.ro