Nu cu foarte mult timp in urma a fost lansata versiunea superioara a foarte bunului M500, M 550. Dupa experientele deosebit de placute avute cu M 500, asteptarile utilizatorilor nu au fost inselate. M 550 de la Crucial se dovedeste a fi net superior marii majoritati a SSD-urilor existente pe piata la mai toate capitolele importante care definesc o unitate de stocare. Datorita dimensiunilor fizice, noile unitati de stocare sunt destinate in special laptop-urilor, ultrabook-urilor si celorlalte terminale din aceasta clasa.
Viteza, economie de energie, performanta
Datorita unei arhitecturi interne foarte bine gandite si unor algoritmi avansati de procesare a datelor, acestea fiind doar doua dintre multele calitati care definesc SSD-ul de care vorbim, M 550 se dovedeste un ajutor de nadejde. Vitezele de pana la 20 de ori mai mari comparativ cu un hard disk clasic (HDD) dar si un management inteligent al consumului de resurse energetice sunt alte doua calitati care se regasesc la inceputul oricarei prezentari a device-ului care aproape ca a revolutionat piata de profil ridicand stacheta performantei la un nivel greu de ajuns. Un laptop echipat cu un alt tip de hard disk, intr-un mediu de lucru moderat, consuma in medie 2,5 Watti. Un laptop care beneficiaza de prezenta SSD-ului M 550 consuma doar 0,15 Watti. Consumul redus de energie se traduce printr-o durata mai mare de viata a bateriei ceea ce sporeste semnificativ autonomia device-ului. In gestionarea unui astfel de consum de energie este direct implicat foarte avansatul DevSlp, sistem care manageriaza judicios cantitatea de energie transmiterii sau scrierii unui bit.
Alte tehnologii
M 550 se comporta foarte bine in cadrul unui sistem de genul terminalelor usor transportabile datorita multiplelor tehnologii incluse. Dintre acestea se evidentiaza Asynchronous Power-Loss Protection care protejeaza datele deja scrise si nesalvate in cazul unei pierderi de putere survenita in mod accidental. Datorita tehnologiei Native Write Acceleration, a celei de constructie bazata pe tehnologia de 20 nm si a unui controler de inalta performanta in momentul scrierii nu mai este necesara apelarea la un cache suplimentar resursele folosite fiind minime. Chiar daca suportul pentru standardele de criptare Microsoft eDrive, TCG Opal 2.0 si IEEE 1667 se regaseste si in specificatiile tehnice ale predecesorului M 500, preluarea in noul format sporeste valoarea intrinseca a acestuia. O particularitate care evidentiaza SSD-ul M 550 este data de Adaptive Thermal Monitoring care ajuta la prevenirea supraincalzirii mai ales in modelele foarte subtiri in care fluxul de aer pentru racire este foarte limitat.
Date tehnice
Oferta producatorului Crucial pentru M 550 este satisfacatoare, pe piata fiind lansate patru variante de 128 GB, 256 GB, 512 GB si varianta de top de 1 TB. Acestea au la baza tehnologia de 20 nm si pe cea de 2,5 inch. Daca primele doua modele merg pe un cache de 64 MB, ultimile au o memorie de 128 MB. Interfata este de tip SATA III, factor care aduce un plus in ochii utilizatorilor obisnuiti si nu numai. Toate patru variantele sunt inzestrate cu controlere de tip Marvell. Performantele in scriere/citire sunt redutabile, atingnd valori maxime de 350/550 MB/s. Timpii de raspuns pe toata durata unei sesiuni de lucru sunt foarte mici, aici intrand si pornirea sistemului.
Daca ar fi sa folosim doar cateva cuvinte pentru caracterizarea SSD-ului M 550 de la Crucial cu siguranta ca acestea ar fi: performanta, putere, protectie. Putin mai detaliat, performanta se refera la viteza foarte mare se scriere/citire dar si la timpii de raspuns, puterea este data de consumul redus de energie fara a aduce vreun deserviciu calitatii celorlalte aspecte, iar protectia se refera la algoritmii superiori de criptare. Celor trei “P” li se adauga si pretul per gigabite, un raport deosebit de avantajos pentru cumparator.