“Tehnologia se indreapta cu pasi repezi spre …” sau “cele mai noi cuceriri tehnologice vin in ajutorul …” sunt doua dintre cele mai folosite exprimari prin care autorul sau autorii unor articole pe new-media vorbesc cu aplomb despre ceva ce stim si traim cu totii. Nici acest articol nu se va indeparta prea mult de linia comuna. Prin idea de baza si prin continut vom prezenta un concept relativ nou: SSHD (solid state hybrid drive) o combinatie reusita intre HDD-ul clasic si mai noul SSD.
Compania care promoveaza un astfel de produs este cunoscuta Seagate, producatoare consacrata de unitati de stocare de buna si foarte buna calitate. Fiabilitatea produselor Seagate s-a desavarsit in multi ani de experienta si extraordinar de multele ore de teste si de functionare efectiva pe sistemele utilizatorilor finali. Aceste solutii sunt destinate in special laptop-urilor clasice precum si celor foarte subtiri (ultrbook-urilor).
Ce este SSHD
Tehnologia SSHD este o combitatie intre mai vechile HDD-uri si mai noile SSD-uri. Intr-o exprimare simplista, putem spune ca de la hard disk-urile cu platane noua tehnologie a preluat spatiul generos de stocare iar de la hard-urile cu memorie NARD viteza de raspuns la solicitarile ce ii sunt adresate. Conform cu spusele producatorului, viteza de raspuns este de pana la trei ori mai mare daca luam ca unitate de masura vechile unitati. Noile modele de hard disk-uri dispun de tehnologia Seagate Adaptive Memory (SAM) responsabila de cresterea performantelor prin timpul foarte scurt de initializare a sistemului de operare precum si de rularea rapida a celorlalte aplicatii importante. Din acest punct de vedere putem spune ca acest nou tip de unitate de stocare are performante asemanatoare cu cele ale unui SSD clasic, acest lucru fiind posibil datorita integrarii solutiilor oferite de tehnologia NARD. Un alt aspect pozitiv si demn de mentionat este faptul ca, pentru aceste performante nu au fost sacrificate parti ale capacitatii de stocare.
Capacitatea de stocare
Noile modele de hard disk-uri interne Seagate au pastrat proprietatile de baza ale HDD-urilor oferind un generos spatiu de stocare si a unor calitati usor imbunatatite comparativ cu vechile sisteme de stocare. Astfel, vorbim de capacitati de 500 GB, 750 GB si 1 TB, capacitati suficiente pentru orice regim de lucru la care poate fi supus un terminal de tip laptop. Toate acestea sunt cuprinse in capacitati fizice foarte reduse de 9,5 mm, 7 mm si 5 mm inaltime. Chiar daca viteza de rotatie a platanelor a scazut de la 7200 rpm la 5400 rpm, scaderea este practic insesizabila la nivel de performanta.
Solutii noi aceleasi modalitati de upgrade
Chiar daca laptop-ul personal nu dispune de un SSHD datorita perioadei de fabricatie sau din alte motive, puteti face un upgrade la unitatea de stocare urmand o serie de pasi relativ simpli. Cu ajutorul unui cablu dedicat puteti conecta noua unitate la laptop. Transferul de date dureaza relativ putin. Un aspect important al acestei etape este dat de faptul ca nu veti pierde absolut nici o informatie, cu conditia sa procedati corect si sa folositi cablul potrivit. Odata transferate toate datele dorite nu va ramane decat sa demontati vechea unitate si sa o montati pe cea noua. SSHD-ul este perfect compatibil ca dimensiuni cu HDD-ul sau SSD-ul tocmai indepartate. Un lipsa unor cunostinte de specialitate este recomandat totusi sa apelati la serviciile oferite de o firma de specialitate.
SSHD-ul, noua unitate hibrid propusa de Seagate ofera un plus de performanta laptop-ului prin tehnologiile care sunt incluse in el. Prin constructie ofera si un plus de fiabilitate care se masoara atat prin viteza cat si prin rezistenta la socuri mecanice. Chiar daca, momentan, nu sunt disponibile pe piata decat produsele Seagate, se asteapta grabnic un raspund din partea competitorilor pentru echilibrarea ofertei.
2 Comments. Leave new
[…] Cea mai noua reusita a cercetatorilor de la Seagate este SSDH-ul, discul hibrid care imprumuta proprietatile generoase de stocare ale HDD-urilor cu viteza de raspuns si de executie a SSD-urilor. De 500 GB pana la 4 TB, cu interfate SATA de 3 si 6 GB si cu 7200 rpm, cea mai noua solutie de stocare oferita pana in acest moment doar de Seagate prefigureaza un viitor oarecum imprevizibil in ceea ce priveste directia in care se indreapta tehnologia. […]
[…] Momentus XT a fost inlocuita de mai putin sonora generatie de hard-uri SSHD pentru laptop si SSHD pentru desktop. Construite pe tehnologiile de 2,5“ si 3,5“ acestea respecta o serie de standarde ce […]