Specialistii in materie de recuperari de date au identificat doua motive mari si late pentru care hard-disk-urile se defecteaza: de ordin logic si de ordin mecanic. In cazul unei erori de natura logica, componentele unitatii de stocare sunt practic neafectate, insa, din cuaza unei formatari accidentale ori a deteriorarii unor fisiere esentiale, hard-disk-ul nu mai este capabil sa navigheze printre propriile date continute. Oricum, in cazul in care acestea nu au fost suprascrise cu un alt continut, trebuie sa stiti ca datele inca sunt stocate pe computer.
O defectiune de ordin mecanic presupune insa ca unitatea dumneavoastra are componente stricate, care nu ii permit o functionare la parametri optimi sau deloc. Aici, trebuie stiut ca hard-urile stricate scot de multe ori zgomote si clicaituri stridente in timp ce incearca accesarea unor fisiere. Daca auziti asemenea zgomote, s-ar putea ca datele dumneavoastra sa fie inca la locul lor, insa nu veti putea sa le accesati, pana ce nu apelati la un specialist. In Romania in laboratoarele specializate de recuperare date costurile de recuperare pentru defectele mecanice pornesc de la 200 Euro + TVA. Peste Ocean, spre exemplu, recuperarea de date incepe de la 500 de dolari in sus, in functie de severitatea defectiunilor. Insa, in cazul in care va confrunati doar cu o eroare de ordin logic, in Romania intr-un laborator specializat va puteti recupera datele cu un pret cuprins intre 50 – 150 Euro +TVA. Acestea detin softuri pe care nici un alt personal IT sau firma de IT nu au cum sa le detina.
Din pacate exista si situatii in care datele nu sunt recuperate in totalitate sau sunt recuperate dar la final se constata ca o parte din acestea sunt corupte. Rezultatul final nu este intodeauna cel asteptat de aceea “paza buna trece primejdia rea”, un backup al fisierelor la care tinem foarte mult este mai mult decat indicat, in orice situatie.