Un virus cibernetic este un program software care se extinde de la un computer la altul și interfereaza cu functionarea computerului. Un virus de calculator are puterea de a corupe, modifica sau chiar sterge datele de pe hard disk.
O data cu aparitia noilor generatii de dispositive, virusii cibernetici devin tot mai puternici, tot mai diversificati si mult mai agresivi. De obicei virusii se respandesc prin atasamente din mail, prin accesarea unor pagini care contin virusi sau prin instalarea unor softuri menite chipurile sa-ti creasca performanta dispozitivului.
Cum ne dam seama daca am fost infectati cu un virus?
– calculatorul, hard disckul, stick-ul functioneaza mai lent decat in mod normal
-hard disckul, stick-ul nu mai raspunde comenzii date de utilizator sau se blocheaza de multe ori.
-computerul se reseteaza singur si nu poate functiona normal
-aplicatiile de pe hard disk, stick nu functioneaza corespunzator
-apar mesaje de eroare
Este important de retinut faptul ca o parte din aceste simptome pot aparea si in cazul altor defectiuni. Recomandat este sa instalam, in cazul in care inca mai putem accesa sistemul de operare, un ativirus care sa scaneze si sa deviruseze dispozitivul de stocare. Daca antivirusul nu a gasit nimic putem incerca prin o reinstalare a sistemului de operare. Insa daca problema este de alta natura si nu mai puteti accesa hard disck-ul , va recomandam sa nu mai folositi acel dispozitiv si sa va prezentati la un centru de specialitate in recuperare date.
De asemenea trebuie stiut ca mediile de stocare externe portabile: hard disck extern, stick usb, sunt cele mai predispuse la virusare. Chiar functia de portabilitate face ca acestea sa devina vulnerabile, ba chiar mai mult se pot transforma in “gazde” virusand si alte dispositive.
Categorii de virusi:
Worm-ul (Viermele)
Worm-ul este un cod care se raspandeste usor si sigur. Usor deoarece se raspandeste prin intermediul atasamentelor din mail , si sigur deoarece se camufleaza intr-un mail primit de la o adresa cunoscuta, eventual coleg de birou sau prieteni. Utilizatorul pacalit, descarca atasamentul , virusand astfel computerul, hard disck-ul sau stick-ul.
Trojan horse (Calul troian)
Purtand un nume sugestiv, calul troian este un program software care se ascunde in interiorul altor programe. Acesta poate intra intr-un calculator prin intermediul unor programe care la prima vedere “par utile”. Exp: programe care cresc performanta calculatorului, performanta de citire/scriere a hard disck-ului;program de economisire a energiei etc.
Spyware
Spyware-ul se poate instala cu usurinta. Acest virus poate schimba configuratia computerului sau poate accesa date importante de pe hard disck. De asemenea poate colecta informatii personale, poate urmari obiceiurile de căutare pe Internet și poate redirectiona browser-ul web la un site diferit de cel pe care intenționați să mergeți .
Sfaturi si solutii
-In primul rand cea mai buna modalitate este preventia. Faceti back-up periodic la datele importante!
-Instalati un antivirus bun pentru a putea face fata miilor de virusi cibernetici. Nu uitati sa faceti update periodic si un scan complet cel putin o data pe luna.
-Inaite de a accesa un stick sau un hdd extern pe care l-ati conectat la laptop sau pc si pe care nu-l cunoasteti, folositi antivirusul pentru a face o scanare rapida a dispozitivului.
-Nu accesati pagini cu caracter XXX doar daca sunteti siguri de protectia antivirusului
-Nu descarcati programe si muzica piratata de pe site-uri suspecte, exista destule site-uri de pe care puteti descarca in siguranta softuri.
-Foarte mare atentie la CRACK-uri!!!!
-In cazul in care stiti ca dispozitivul de stocare a fost virusat, si nu aveti cunostiintele necesare pentru a-l devirusa este bine sa va prezentati la un service IT.